Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djtomaszq
Od czego zależy wy¶wietlanie polskich znaków na stronie www? lub co mam Ľle skonfigurowane..

Stworzyłem stronę w notpadzie++ z kodowaniem UTF-8 (bez bom)
Wklepuje standardowy kod
  1. </head>
  2. ¦Ć¦Ż¬Ń
  3. </body>
  4. </html>

odpalam stronę i widzę napisa "æݬŃ" czyli polskie znaki bez pierwszej ¦ i bez kodowania w nagłówku.

Dlaczego?

Normalnie powinny pokazać się krzaki (zawsze tak było) i usuwałem je tym:
  1. <meta charset="utf-8" />

EDIT Polskie znaki s± "krzakami" w plik o rozszerzeniu html a w php pokazuje polskie znaki. Tu pytanie dlaczego w php nie trzeba kodować "meta" ?
Lord
Cytat(djtomaszq @ 31.05.2016, 20:06:25 ) *
Od czego zależy wy¶wietlanie polskich znaków na stronie www? lub co mam Ľle skonfigurowane..

Stworzyłem stronę w notpadzie++ z kodowaniem UTF-8 (bez bom)
Wklepuje standardowy kod
  1. </head>
  2. ¦Ć¦Ż¬Ń
  3. </body>
  4. </html>

odpalam stronę i widzę napisa "æݬŃ" czyli polskie znaki bez pierwszej ¦ i bez kodowania w nagłówku.

Dlaczego?

Normalnie powinny pokazać się krzaki (zawsze tak było) i usuwałem je tym:
  1. <meta charset="utf-8" />

EDIT Polskie znaki s± "krzakami" w plik o rozszerzeniu html a w php pokazuje polskie znaki. Tu pytanie dlaczego w php nie trzeba kodować "meta" ?

Masz także kodowanie pliku i jak wy¶wietla przegl±darka. W zakładkach masz kodowanie i tam musisz ustawić, że plik jest zapisany jako UTF-8, a nagłowek meta mówi przegl±darce jak ma wy¶wietlać, ale to też mozesz recznie ustawiać Widok/Kodowanie tekstu. Jak ustawisz plik jako utf-8 i kodowanie w przegl±darce jako UTF-8 to mimo braku meta bedziesz miał polskie znaki.
djtomaszq
To dlaczego ten sam plik z rozszezeniem php koduje a HTML nie koduje?
viking
Serwer może mieć swoje ustawienia domy¶lne i wysyłać nagłówki.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.