![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 6 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się PHP i utknąłem w pewnym punkcie w moim planie stworzenia od zera pewnego serwisu internetowego w celu nauczenia się i zrozumienia zasad działa PHP. Chodzi o to że chcę wyświetlić odpowiednią stronę po zalogowaniu użytkownika w zależności od rangi jaką on posiada.
Posiadam bazę danych z odpowiednimi tabelami w której jest tabela 'użytkownicy' a w niej "id_user, uzytkownik, haslo, user_level" Z założenia mam trzy rangi (user_level) użytkowników: - zwykły użytkownik - user_level=1 - super użytkownik - user_level=2 - administrator - user_level=3 Czyli, np. podczas dodawania użytkownika "Jan Nowak" została mu nadana ranga "1" czyli zwykły użytkownik i po zalogowaniu się tej osoby wyświetlić ma się stroną z np. możliwością dodawania komentarzy, a np. jeśli zaloguje się "Anna Nowak" która jest administratorem i ma rangę "3" wyświetlona zostanie strona z panelem administratora. Pewnie wiecie o co mi chodzi. Znalazłem podobny problem http://forum.php.pl/index.php?showtopic=89478 ale niestety nie za bardzo zostało to wyjaśnione ![]() Mogę liczyć na jakieś wskazówki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
poczytaj o sesjach lub cookie... tylko w tym będziesz mógł to zrobić.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy użyć sesji to takiej rzeczy. Wieczorem jak nie zapomnę przyśle ci jakiegoś gotowca
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 6 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli pewnie chodzi o kod który jest w tym poście http://forum.php.pl/index.php?showtopic=89...st&p=451419 ale zmodyfikowany odpowiednio pod moją bazę danych, odpowiednie zmienne, a także zamiast 'print' będzie odpowiednia funkcja PHP która przekieruje na np. stronę index2.php?
Za gotowca byłby wdzięczny, ale jak pisałem chcę się nauczyć ![]() Ten post edytował Despero 27.05.2008, 11:12:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na innym przykładzie można się szybko nauczyć, więc koledzy mogą pokazać swoje rozwiązania tutaj.
Ja stosuję do tego sesję oraz cookie. Ten post edytował potreb 27.05.2008, 11:14:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, w takim razie cierpliwie poczekam na przykłady kolegów chętnych do pomocy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz niezłego gotowca:
http://php.webhelp.pl/index.php?id=105&...php&ac=read W sesji przechowujesz identyfikator użytkownika (najczęściej login), potem wystarczy pobrać z tabeli odpowiednią rangę, która z kolei odpowiada za taki a siaki zakres uprawnień. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:26 |