![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałem wykonać logowanie, które w zależności od tego kto się loguje to będzie łączony z dopowiednią stroną.
Czy ma Ktoś pomysł jak to można wykonać? Myślałem nad czyms takim, zeby podzielić grupy osób na tabele i w zależności od tego z jakiej kto będzie "pochodził" tabeli to zostanie mu przedstawiona właściwa strona. Mam nadzieje, że napisałem w miare przejzyscie ![]() do tej pory korzystam z takiego logowania..
Ten post edytował em-ba 8.03.2008, 21:10:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić tak:
tabela users a w niej login, haslo, ranga. Wtedy podczas logowania skrypt sprawdzi jaką ma range, i na jej podstawie wyświetli to co dana ranga może zobaczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha, ale to użytkownik obok loginu i hasła musiałby podawać jeszcze range?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie-e, ranga zostanie domyślnie dodana jako np zwykly user i zmienić mu rangę możesz ty za pomoca panela.
|
|
|
![]()
|
|
ok, rozumiem....
ale to ogołem ma być docelowo tak, ze ja nie bede zmieniał tej rangi tylko beda dodawani użytkownicy z róznych miejsc serwisu.. jedni to poprostu userzy, a kolejni beda dodawani juz bezpośrednio ze storny jako pracownicy //a jest ten sam panel logowania |
|
|
![]()
|
|
możesz to rozwiązać np tak
To co napisałem to tylko przykład ![]() Ten post edytował ExPlOiT 8.03.2008, 21:24:04 |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki, tylko mam takie pytanko...
no uzytkownicy beda mieli ta range=zwykly user i załóżmy bedzie im to nadawane automatycznie... a pracownicy? pole z wyborem rangi dać w formularzu rej. userów jako ukryty? a w formularzu pracowników jako vip ..czy jakoś tak? nie wiem wlasnie czy nie powinienem zrobić oddzielnej tabeli dla jednych i drugich w bazie danych... czy to nie ma znaczenia.. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki - spróbuję coś takiego wykonać
![]() myslalem tylko o 2 tabelach, bo wtedy bym sobie przechowywał inne dane dla userów w jednej tabeli i inne pracowników.. ale i tak dzieki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Możesz zrobić tak:
Tabela users: login,haslo i ranga Tabela teksty: a w niej dodatkowo kolumne ranga i wtedy będziesz przy zapytaniu do bazy dodawał warunek where ranga='tutaj ranga' i zostanie pobrany tekst dla danej rangi np
|
|
|
![]()
|
|
aha, a w tabeli "teksty" co miałoby się znaleźć oprócz tej rangi?
..nazwy podstron, które potem się zainculdują, czy jak...? |
|
|
![]()
|
|
Może być nazwa pliku który includujesz, ale lepiej dać tam teksty. Np tytul, tresc,autor etc...
i np dla zwykłych userów zrobisz tak tytul tresc autor ranga jakis tytul jakas tresc zosia zwykly_user A dla pracownika tak samo tyle że w ranga np pracownik. To już twoja wola co będziesz chciał trzymać w tej bazie, dla pracowników np jakieś informacje etc... |
|
|
![]()
|
|
no dobraa, dzieki, pokombinuje coś z tym
|
|
|
![]()
|
|
To jest proste, jak już masz bazę danych zaprojektowaną to reszte masz z górki. W razie problemów daj mi znać np na gg albo PW
|
|
|
![]()
|
|
ok
![]() ja baze to mam itd wszystko działa tylko teraz chciałem wlasnie rozdzielić co się komu ma wyswietlac.. |
|
|
![]()
|
|
Pracownikom np jakieś dane techniczne wszystko związane ze stroną techniczną serwisu, których niemogą zobaczyć zwykły userzy, a zwykłym userom artykuły etc...
|
|
|
![]()
|
|
no tak, wlasnie o to mi chodzi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:39 |