![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dlaczego wyskakuje mi w xamppie ten błąd. Nie wiem, bo użyłem wcześniej: use nazwa_bazy; Potem dałem: create table nazwa_tabeli; i właśnie wyskakuje mi cały czas ten error. Wiecie czemu?
Tak sobie myślę, że ten post powinien chyba być w przedszkolu, ale wydawało mi się, że przedszkole dotyczy php a nie mysql. Widzę, że nikt nie odpowiada. Chodzi o brak precyzyjności w poście czy raczej po prostu nikt nie ma pomysłu? Ten post edytował Kshyhoo 6.03.2014, 09:09:44
Powód edycji: [Kshyhoo]: tagi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Przenoszę do stosownego działu. Jak poprawnie zadać pytanie
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiadomo: co robisz? po co? gdzie? Co robie? Uczę się mysql od podstaw, rozdział po rozdziale, ale z własnymi próbami. Stworzyłem poprawnie użytkowników, ale zalogowany jestem cały czas jako root. Po co? Y...żeby się nauczyć;-) Gdzie? Najnowsza wersja xampp. Tak w ogóle to zauważyłem, że wszystko mi działa, gdy polecenie utworzenia tabeli stosuję razem z use'm. Tzn. wszystko jest okej, gdy mam takie coś:
Czy tak powinno być? Bo wydawało mi się, że wystarczy, gdy najpierw stosuję use baza_danych, a dopiero w następnym zapytaniu daję create... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz tabelę z poziomu php czy phpmyadmin?
W pierwszy wypadku istnieje coś takiego jak mysql_select_db W drugim wypadku, wchodzisz w odpowiednią bazę danych->sql i możesz normalnie pisać kod nowej tabeli |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I zwróć uwagę że funkcje mysql_ są przestarzałe i zostaną wkrótce usunięte. Zastąp je mysqli albo PDO. W PDO http://php.net/manual/en/pdo.connections.php nazwę bazy danych podajesz w ciągu DSN.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I zwróć uwagę że funkcje mysql_ są przestarzałe i zostaną wkrótce usunięte. Zastąp je mysqli albo PDO. W PDO http://php.net/manual/en/pdo.connections.php nazwę bazy danych podajesz w ciągu DSN. Wiem, że mysql jest przestażałe, ale wydawało mi się, że funkcję mysqli mają taka samą formę jak w mysql. Oczywiście nie mówię o funkcjach z poziomu kodu php (czyt. f. php wiem, że się różnią) tylko o zapytaniach mysqli z poziomu phpMyAdmin. No właśnie, jak to z tym jest? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PMA masz te same zapytania
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:36 |