![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem początkujący w programowaniu i chcę zmierzyć się z czymś takim. Mam bazę i z bazy - poleceniem SELECT - wyciągam rekordy określone jako "1". Tworzy się tabela i zależy mi, aby numer kolejny, oznaczony jako "Lp" lub "ID" był linkiem do strony, w której znajdą się dodatkowe informacje o produkcie z tego pola. Przykładowo: wybieram rekord oznaczony w polu "Lp" numerem 13 i pojawia mi się okno (tabela) z pobranymi z bazy z danej tabeli dane dotyczące rekordu z pozycji 13. Numer z pola "Lp" jest także linkiem do tabeli tworzonej dynamicznie (pobiera dane z bazy). Dotarłem do tego linku http://forum.php.pl/php_przekazanie_zmiennej_przez_klikniecie_w_link_t45066.html , ale za czorta nie potrafię dopasować tego do mojego zadania. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc z uporaniem się z tym zagadnieniem. Pozdrawiam, szakal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż, jak to robisz (kod).
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, na razie to wyciągam dane z bazy poleceniem SELECT. Mam problem, żeby coś zrobić z tego przykładu, dlatego szukam jakiegoś wsparcia na forum
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dlatego pokaż kod. Skąd mamy wiedzieć, co robisz źle?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Oto kod:
I nie wiem za bardzo, jak to ruszyć dalej ![]() Ogarniam, aby wyświetlić tę drugą tabele wywołuję ją tak:
Ale co przypisać do zmiennej $link... |
|
|
![]()
|
|
Musisz spreparować link, żeby $r['PozostID'] (bo rozumiem, że to jest Twoje ID), rzekazać jako parametr. Potem odbierasz to z $_GET i przekazujesz do zapytania: WHERE i tu Twoje ID. Bo chyba o to chodzi?
|
|
![]()
|
|
No tak, o to chyba chodzi. Poza tym, jak się to czyta, to wszystko jest proste... A w praktyce jak się do tego zabrać?
|
|
|
![]()
|
|
Przeparujesz link :
W skrypcie odpowiedzialnym za wyświetlenie artykułu, np.:
|
|
![]()
|
|
Wracam do tematu :)
Ten fragment
wstawiam do pliku, w którym będzie tabela prezentująca poszczególne informacje o wywołanym artykule? Czy ten plik ma wyglądać jak ten fragment w moim poście, tj. najpierw konstrukcja tabeli z nagłówkami, następnie wywołanie połączenia z bazą i prezentacja, tak jak na poniższym przykładzie?
Czy dobrze myślę??? A plik ten, w którym są wyświetlane te informacje jak nazwać - pokaz.php? Pozdrawiam, szakal Utworzyłem nowy plik i nazwałem go pokaz.php. Kod wygląda tak:
Problem jest taki, że nawet mi się nic nie pojawia, tylko strony nie ma. Jak mam nazwać plik, w którym będą prezentowane szczegółowe informacje o danym asortymencie, wybranym na podstawie LacznikID? Czy kod jest prawidłowy? Dzięki za wskazówki, szakal Ten post edytował kecajs 19.07.2015, 20:46:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie masz błąd w zapytaniu.
Tutaj przypisujesz zmienną LicznikID z GET do zmiennej $tut_nr i jej już nigdzie nie używasz. A później masz:
gdzie nie masz czegoś takiego jak "LacznikID=LacznikID" jak już to
|
|
|
![]()
|
|
A zwrot
nie wystarczy? Przypisanie parametru LacznikID do zmiennej $tut_nr odbywa się bez dodatkowych ciapek czy dodatków - po prostu tak, jak Ty to zrobiłeś powyżej: . Dobrze myślę? szakal Ten post edytował kecajs 5.08.2015, 12:31:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypisanie wartości odbywa się w:
przypisujesz wartość zmiennej get licznikid do tut_nr i teraz musisz jej uzyc w zapytaniu:
Dla mysql zapis WHERE LacznikID=LacznikID oznacza przypisanie do warunku stringa LicznikID a nie zmiennej (string dodatkowo powinien być w apostrofach). Ten post edytował bobek358 5.08.2015, 13:42:01 |
|
|
![]()
|
|
Dalej jest tak samo :( A jeszcze mam pytanie o nazwę pliku, w którym prezentowane są dane szczegółowe. Z tabeli wywoływany jest poniższą komendą:
Plik ten, w którym prezentowane są dane nazwałem pokaz.php. Jak go powinienem nazwać prawidłowo? szakal |
|
|
![]()
|
|
Przecież masz jasno: index.php?go=pokaz, czyli plik wciąż ten sam, tylko inna sekcja kodu, odpowiedzialna za wyświetlenie jednego artykułu. Kod, który wkleiłem, to tylko zalążek skryptu, żeby pokazać zasadę działania - sam musisz sobie dopasować do swoich potrzeb... Inaczej się nie nauczysz i z byle pierdołą będziesz wracał na Forum.
|
|
![]()
|
|
Chyba znalazłem "winowajcę". Zamiast ?go= wpisałem ?sr= - tak jak jest u mnie:
Teraz w końcu coś się dzieje i mam błąd: Parse error: syntax error, unexpected end of file in D:\PROJEKTY WWW\MZ - magazyn\pokaz.php on line 71 Pełny kod jest taki:
Mam wrażenie, że mam wszystko pozamykane i plik kończy się tak, jak powinien... Znalazłem, że w tej linii otwierany jest nawias klamrowy, zaś nie ma jego zamknięcia. Zamknąłem go przed funkcją while. Teraz mam z kolei taki komunikat (ostrzeżenie): Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, null given in D:\PROJEKTY WWW\MZ - magazyn\pokaz.php on line 49 i są tylko nagłówki tabeli, bez danych. Ten post edytował kecajs 5.08.2015, 22:43:13 |
|
|
![]()
|
|
Wyświetl dobie $wynik na ekran i wykonaj zapytanie w phpMA. Będziesz wiedział co masz nie tak w zapytaniu.
|
|
|
![]()
|
|
Fakt, sprawdzę. Ciągle zapominam o tej prostej metodzie. :)
szakal Odpaliłem kod w PMA i zwrócił mi coś takiego
Próbowałem znaleźć w Googlach jakiejś podpowiedzi, ale nie wiem, na co mam zwrócić uwagę :( szakal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Erm… Jak sama nazwa wskazuje pma przyjmuje "zapytania SQL", nie kod PHP. Jak już to miałeś wkleić to zapytanie, które przekazujesz do $connection->query w linii 29.
Niemniej problem polega na tym, że $connection to obiekt mysqli/PDO (w każdym razie na pewno nie rozszerzenie mysql), natomiast wyniki i escape'owanie chcesz przeprowadzać biblioteką mysql, stąd oczywisty błąd. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
A będziesz tak uprzejmy i wyrozumiały i wskażesz mi jak poprawnie zrobić taką weryfikację? Tzn. co, gdzie uruchomić, wkleić i co dalej?
Uprzejmie dziękuję :) szakal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz pokazać kod łączenia się z bazą?
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.07.2025 - 12:48 |