![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem z zabawami w Latexu. Chodzi o to, że źle mi numeruje rysunki i tabele i odwołania do nich. Niektóre są dobre a niektóre nie. Klasa dokuemntu to: \documentclass[a4paper,12pt]{book} Wyglada to nastepujaco: \subsection{Listwa zasilajaca} \begin{figure}[h] \centering \scalebox{0.3} { \includegraphics{data/listwa.png} } \label{listwa} \caption[Listwa]{Listwa \cite{bib_listwa}} \end{figure} Nastepnie probuje sie odwołąć do tego Rysunku poleceniem \ref{listwa} i powinien mi sie pokazac numer tego rysunku, natomiast pojawia mi sie inny, np. powinno być 2.1, a pojawia się 2.0.3 (jak numer subsection). Dodam, że w subseksja wyglada: \subsection{Listwa zasilajaca} i nic poza tym... Maice jakiś pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Bo są również przypadki, że niektore odwołania \ref{} daja inne numery obrazków... Ten post edytował gladiror 4.01.2009, 14:45:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
wiem, że odgrzebuję stary temat - ale miałem ten sam problem i na żadnym polskim forum nie jest opisany ten problem, o odpowiedzi nawet nie mówię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Rozwiązanie może się komuś przyda - szczególnie, że jeżeli chodzi o ten problem link do tej strony jest strasznie wysoko w googlach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Żeby LaTeX pokazywał poprawne numery tabel, rysunków itd. komenda \label musi znajdowac się zaraz po komendzie \caption w przeciwnym wypadku w referencji dostaniemy numer rozdziału/sekcji zamiast numer tabeli/rysunku więc u kolegi powinno być: Kod \begin{figure}[h]
\centering \scalebox{0.3} { \includegraphics{data/listwa.png} } \caption[Listwa]{Listwa \cite{bib_listwa}} \label{listwa} \end{figure} |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, doszedłem też jakiś czas do temu. Taka drobnostka, a tyle problemu może narobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:20 |