Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Latex i numeracja rysunków, tabel itp.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
gladiror
Witam!
Mam pewien problem z zabawami w Latexu. Chodzi o to, że Ľle mi numeruje rysunki i tabele i odwołania do nich. Niektóre s± dobre a niektóre nie.

Klasa dokuemntu to:
\documentclass[a4paper,12pt]{book}
Wyglada to nastepujaco:

\subsection{Listwa zasilajaca}

\begin{figure}[h]
\centering
\scalebox{0.3}
{
\includegraphics{data/listwa.png}
}
\label{listwa}
\caption[Listwa]{Listwa \cite{bib_listwa}}
\end{figure}

Nastepnie probuje sie odwoł±ć do tego Rysunku poleceniem \ref{listwa} i powinien mi sie pokazac numer tego rysunku, natomiast pojawia mi sie inny, np. powinno być 2.1, a pojawia się 2.0.3 (jak numer subsection). Dodam, że w subseksja wyglada: \subsection{Listwa zasilajaca} i nic poza tym...

Maice jaki¶ pomysł co może być przyczyn± takiego stanu rzeczy? Bo s± również przypadki, że niektore odwołania \ref{} daja inne numery obrazków...
exood
Hej,
wiem, że odgrzebuję stary temat - ale miałem ten sam problem i na żadnym polskim forum nie jest opisany ten problem, o odpowiedzi nawet nie mówię smile.gif
Rozwi±zanie może się komu¶ przyda - szczególnie, że jeżeli chodzi o ten problem link do tej strony jest strasznie wysoko w googlach smile.gif

Żeby LaTeX pokazywał poprawne numery tabel, rysunków itd. komenda \label musi znajdowac się zaraz po komendzie \caption w przeciwnym wypadku w referencji dostaniemy numer rozdziału/sekcji zamiast numer tabeli/rysunku
więc u kolegi powinno być:
Kod
\begin{figure}[h]
  \centering
  \scalebox{0.3}
  {
    \includegraphics{data/listwa.png}
  }
  \caption[Listwa]{Listwa \cite{bib_listwa}}
  \label{listwa}
\end{figure}
gladiror
Faktycznie, doszedłem też jaki¶ czas do temu. Taka drobnostka, a tyle problemu może narobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.