![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, posiadam pewien problem z Polskimi znakami w Bazie danych w Mysql. Wyprzedzajać rozszczenia innych szukałem odpowiedzi w internecie, ale na nic się dało. Wyjasnie problem:
-Polskie znaki są w Bazie danych MySQL jeśli wiersz dodam za pomoc phpmyadmin - Brak polskich znaków jeśli skrypt php ładuje dane za pomocą insert., żeby było ciekawe skrypt ma kodowanie utf-8 bez bom, pisze kod w notepad. Siedząć i myślać nad problem zmieniłem kodowanie na ANSI skryptu i Polskie znaki pojawiły się w Bazie danych, kiedy łądowałem skrypt. Rozwiązanie to mnie dziwiło i było dosyć nielogicznie, Skrypt ANSI = MySql utf8_general_ci. To działało, przez chwile dopóki nie zacząłem zmieniać na utf-8 wszystkich plików strony. Proszę o pomoc. Zmieniłem skrypt na kodowanie Ansi i działa, ale dalej mnie martwi czemu w utf-8 bez bom to nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo albo źle ustawiasz nagłówki, albo brak ci kodowania dla połączenia.
https://prophp.pl/article/3/kodowanie_znakow_na_stronach_www -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomogło, pomimo że tego wcześniej próbowałem teraz pomogło. Morał jest krótki: Sprawdzaj wszystko 3 razy
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:08 |