![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuję zrobić takie coś, że gość jak wejdzie na jedną podstronę to rozpocznie się odliczanie od 15 minut w dół
Jak odliczanie się skończy to wykona się pewien skrypt php Odliczanie nie może być 0 po odświeżeniu strony a więc Do bazy dodaje rekord z czasem na 00:15:00 Wyciągam go potem do zmiennej tak że $zmienna = '00:15:00'; I co zrobić teraz aby javascript zaczął odliczanie od 00:15:00 ,a potem co sekunde odliczony czas przenosił do $zmienna2? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 27 Dołączył: 30.10.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumialem, to chcesz aby odliczanie od 00:15:00 rozpoczelo sie przy pierwszym wejsciu na strone i bez wzgledu na odswiezanie/odwiedzanie podstron, przy 00:00:00 wykonalo konkretny skrypt php.
Widze to w taki sposob: Sprawdzasz czy gosc wchodzi po raz pierwszy - jesli tak, to wypluwasz w js 00:15:00 i zaczynasz odliczac, co sekunde wysylajac aktualny stan licznika do php, ktory zapisujesz np. w zmiennej sesyjnej - jesli nie, wypluwasz aktualny stan licznika ze zmiennej sesyjnej i nadal odliczasz w dol Po kazdej zmiane licznika sprawdzasz czy doszlo do 0, jesli tak to przekierowanie pod odpowiedni url. -------------------- Mój Blog Militarny: http://1rBlog.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No oktylko problem mam z tym jak wyslac z js do php aktualny stan licznika
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Masz kod timera, który wykorzystuję na stronie. Łatwo go zaadoptujesz do swoich potrzeb:
Wywołujesz: Jeżeli chcesz przekazywać coś do php, kombinuj tak (np. w linku):
Ten post edytował Kshyhoo 16.01.2010, 23:13:45 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 27 Dołączył: 30.10.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No oktylko problem mam z tym jak wyslac z js do php aktualny stan licznika Ajaxem mozesz wyslac do skryptu php jako zmienna: skrypt.php?stan=00:12:43 -------------------- Mój Blog Militarny: http://1rBlog.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajaxem mozesz wyslac do skryptu php jako zmienna: skrypt.php?stan=00:12:43 zamiast bawić się ajaxem to do przesłania paramatru przez get możesz użyć obiektu new Image
a nie wygodniej to by było w cookies?? ![]() Ten post edytował zegarek84 16.01.2010, 23:24:40 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pewnie, że można:
Ten post edytował Kshyhoo 16.01.2010, 23:28:29 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Hmm... w cookie to byłby dobry pomysł, ale mi trzeba coś takiego jak jest w grach internetowych np. ogame lub zielone imperium
W ogame jak się rozwija bydynki trzeba czekać załóżmy te 15 minut i user może się wylogować a kiedy znowu się zaloguje czas będzie zmniejszony tzw. o tyle ile był wylogowany czyli wszystko wykonuje się bez wiedzy użytkownika Czy to wtedy też jest na cookie? albo jaka jest zasada tego skryptu, jak on działa? |
|
|
![]()
|
|
Rozwiązań jest co najmniej kilka. Możesz np. zapisać timestamp do bazy danych z końcem czasu budowania, po zalogowaniu usera pobierać go i ładować do zmiennej w timerze. Powiedzmy, że czas trwania jakiegoś zdarzenia to 30 minut. Zapisujesz czas do bazy a user się wylogował. Loguje się po 20 minutach ponownie. Wtedy timer zaczyna odliczać czas pobrany z bazy danych. Mam nadzieję, że rozumiesz.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Ale w bazie będzie nadal 30 minut a nie 10
I rozpocznie odliczanie od 30 minut |
|
|
![]()
|
|
No co Ty, nie potrafisz wyliczyć różnicy? Po za tym, jak zapiszesz czas zakończenia zdarzenia, a nie początek, to nie będzie problemu.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Dobra mam zmienna z rozpoczeciem akcji i muszę teraz ustalić zmienną z zakończeniem więc muszę do tej zmiennej dodać 15 minut do zmiennej z rozpoczęciem
$rozpoczecie = date('20y/m/d H:i:s'); I załóżmy że $rozpoczecie = 2010:01:17 10:00:00 I $zakonczenie ma być równe 2010:01:17 10:15:00 Próbowałem tak $zakonczenie = $rozpoczecie + '0000/00/00 00:15:00'; Ale nie idzie :/ //już nie ważne Poradziłem sobie! Dobra jeszcze jedno $rozpoczecie = 2010-01-17 17:00:00 $inc = explode(":", $rozpoczecie); $lol = $inc[1] + 15; $zakonczenie = "$inc[0]:$lol:$inc[2]"; W powyższym fragmencie dodaje 15 minut i całość zapisuje do $zakonczenie Ale jak $rozpoczecie miałaby wartość 2010-01-17 17:50:00 to wtedy $zakonczenie miałaby wartość 2010-01-17 17:65:00 Co zrobić aby sekundy przekształcać na minuty, minuty na godziny, godziny na dni? Ten post edytował Lirdoner 17.01.2010, 12:49:37 |
|
|
![]()
|
|
Czas pobieraj tak:
|
|
![]()
|
|
Ale ja rozpoczęcie pobieram z bazy danych dodaje to neigo 15 minut zapisuje jako $zakonczenie i znów wysyłam do bazy ale jak minutu przekraczają 60 to zamiast dobrego wpisu w bazie pojawia się 0000-00-00 00:00:00
|
|
|
![]()
|
|
Źle robisz. To nie matematyka, to czas... Musisz przeliczać
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:35 |