![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 11.04.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce zainstalowac mysqla ale nie wiem którą wersje wybrać są trzy wersje:
- Mysql 4.0.28 - Mysql 4.1.11 - Mysql 5.0.3 beta Prosiłbym o podanie mniejwiecej różenic miedzy tymi wersjami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najnowsza jest testowa
Ta druga jest najnowsza stabilna Wybierz tą w środku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A ja ci w ogóle polecam 1.0 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) [żart] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nowsza wersje to z zalozenia lepsza. Z tego co pamietam to w 5 sa podzapytania i radzilbym Ci ta wersje wybrac, chodz z 2 strony to wersja beta. Najlepiej jak zobaczysz do dokumentacji i sam porownasz sobie wersje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL 4.1.11. Lepiej poczekać aż 5 będzie stabilne
Różnice: od MySQL 4.1 dodane zostały podzapytania Ten post edytował Vertical 16.04.2005, 14:43:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat od MySQL 4.1 dodane zostały podzapytania No i tranzakcje, których i tak nie wykorzystasz w php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Ten post edytował popbart 17.04.2005, 22:08:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@popbart
Cytat No i tranzakcje, których i tak nie wykorzystasz w php A to niby czemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam 4.1 ze względu na nowy interfejs w php v5 oraz nowe możliwości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SongoQ
No jeżeli chcesz zabezpieczyć wprowadzanie wielu danych w jednym skrypcie to ok, ale jak nawiążesz unikalne, trwałe połączenie dla jednego usera? |
|
|
![]()
|
|
Mylisz pojecia - transakcje od relacji. Relacje wymusz powiazania miedzy tabelami a transakcja powoduje spojnosc bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak z mojej wypowiedzi można wyciągnąć takie wnioski.
W php obiekty giną, więc transakcja obejmuje tylko jeden skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wtam i o baze pytam
powiedzcie mi co oni zmienili w tym mysql 4.1.11 sciagnalem najnowsza wersje- wlasnie ta instaluje sie elegancko az do momentu konfiguracji klikam Execute i zatrzymuje sie na probie uruchomienia serwisu mysql i wyskakuje error ze nie moze zastartowac z tym serwisem co to sie dzieje z tym ? jako admin jestem zalogowany .. wiec nie wiem co z tym serwisem jest nie tak probowalem zmienic nazwe pod jaka ma sie uruchamiac ten serwis w windows ale tez nic nie zmienia wiecie cos na ten temat? |
|
|
![]()
|
|
Cytat W php obiekty giną, więc transakcja obejmuje tylko jeden skrypt. No w php jest mozliwosc przedluzenia zycia obiektom po przez serializacje i deserializacje. Odnosnie transakcji to co napisales to jest prawda, poniewaz po zakonczeniu skryptu jest polaczenie z baza zrywane. Transakcje dzialaja dla 1 przeladowania strony, dla czego? Proste. Startujesz stransakcje wyswietlasz strone i user siedzi na niej 30 minut i co wtedy transakcja blokuje jakis rekord i ktos inny nie ma mozliwosci odczytu. To bylo by glupota, pomysl logicznie nad tym. Jesli masz np PL/SQL to mozesz tam kombinowac z transakcjami. Wracajac do transakcji w MySQLu - sa i dzialaja tak jak powinny dzialac (oczywiscie jesli typ tabeli jest odpowiedni). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odnosnie transakcji to co napisales to jest prawda, poniewaz po zakonczeniu skryptu jest polaczenie z baza zrywane. Chyba, że ustawisz trwałe połączenie Cytat Transakcje dzialaja dla 1 przeladowania strony, dla czego? Proste. Startujesz stransakcje wyswietlasz strone i user siedzi na niej 30 minut i co wtedy transakcja blokuje jakis rekord i ktos inny nie ma mozliwosci odczytu. To bylo by glupota, pomysl logicznie nad tym. Jesli masz np PL/SQL to mozesz tam kombinowac z transakcjami. Zgadzam się, że głupotą jest wystartowanie transakcji i trzymanie jej przez klienta. Transakcje powinny trwać krótko, wykonywać się jak najszybciej, żeby nie blokować innym dostępu do danych Cytat Wracajac do transakcji w MySQLu - sa i dzialaja tak jak powinny dzialac (oczywiscie jesli typ tabeli jest odpowiedni). MySQL domyślnie obsługuje InnoDB Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat Chyba, że ustawisz trwałe połączenie Stanowczo odradzam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2005-04-29 19:14:26) Cytat Chyba, że ustawisz trwałe połączenie Stanowczo odradzam. Dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(J4r0d @ 2005-04-29 20:01:29) Cytat Odnosnie transakcji to co napisales to jest prawda, poniewaz po zakonczeniu skryptu jest polaczenie z baza zrywane. Chyba, że ustawisz trwałe połączenie jestes pewny? z tego co mi dotad bylo wiadomo pconnect polega tylko na tym ze zamiast nowego polaczenia skrypt "podczepia" sie pod jakies wolne. i to wszystko. czy w ten sposob da sie "przytrzymac" transakce? na szybko przepprowadzilem testy i mi sie to nie udalo. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(sopel) jestes pewny? z tego co mi dotad bylo wiadomo pconnect polega tylko na tym ze zamiast nowego polaczenia skrypt "podczepia" sie pod jakies wolne. Chyba nie pod wolne, tylko pod istniejące identyczne. A identyczne jest wtedy, kiedy nazwa komputera, użytkownika i jego hasło są takie same. Cytat(sopel) i to wszystko. czy w ten sposob da sie "przytrzymac" transakce? na szybko przepprowadzilem testy i mi sie to nie udalo. Miałem na myśli to, że po ustawieniu stałego, połączenie trwa niezależnie czy skrypt zakończył swoje wykonywanie. Za wprowadzenie w błąd przepraszam Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:19 |