![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam tak jak w temacie:
Chciałbym założyć własne forum, ale mieć wgląd w grafę itp. Stronkę na CSS-ie i HTML-u potrafię zrobić, ale jak zrobić forum (i za darmo). ![]() Proszę o podpowiedzi jak zacząć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zassać jakies? phpbb? albo inne?
Wyedytowac skórke? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam http://phpbb3.pl/
Żeby mieć PHPBB musisz mieć serwer z obsługą PHP + baza danych, np. MySQL. Instalacja jest bardzo prosta. Jak będziesz chciał zmienić szablon to trochę się natrudzisz grzebiąc w kodzie (; Chyba że znajdziesz szablon który w 100% Tobie odpowiada (; Jak chcesz zrobić własne forum polecam naukę PHP. W PHPBB jest wykorzystany również javascript. -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm...
Nie chodzi mi o to, aby mieć forum na serwie gdzie można zmienić tylko szablon na inny, ale żeby zrobić wszystko samemu. Wiem, myślicie, że oszalałem, ale mam czas i zapał do pracy ![]() Grafika nie stanowi problemu, bo interesuję się nią, ale mi chodzi o poszczególne etapy pracy i o to od czego zacząć? Oczywiście za pomoc dam plusa ![]() Stronę internetową opartą na HTML-u i CSS-ie potrafię zrobić, jak już mówiłem, ale co z forum? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale sam html i css na stworzenie własnego forum to chyba za mało ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP, HTML, CSS, JAVASCRIPT, Ajax(?), Baza danych(MySQL).
-------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Wiem, piszę tylko co umiem, chcę się dowiedzieć od czego zacząć i jakie są poszczególne etapy tworzenia forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
No to się dowiedziałes w poście wyżej. Php + mysql to podstawa bez której nawet nie powinieneś myśleć o forum.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A polecilibyście mi jakiś kurs?
W sensie, że na internecie byłoby opisane jak zacząć i od czego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A polecilibyście mi jakiś kurs? W sensie, że na internecie byłoby opisane jak zacząć i od czego. Temat: linkiKursy dla pocztkujcych Czytaj Forum -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
jest przylepiony temat z kursami.
A ja polecam php.net/manual ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiem czytałem to, ale chciałem się dowiedzieć jaki jest "ten jedyny" (najlepszy dla początkującego).
|
|
|
![]()
|
|
Wiem czytałem to, ale chciałem się dowiedzieć jaki jest "ten jedyny" (najlepszy dla początkującego). Książki ![]() -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 7 Dołączył: 9.12.2008 Skąd: wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie , w każdym mieście jest biblioteka lub jakaś mała księgarnia , masz neta zamów książkę , tania i dobra np: PHP5 Tworzenie stron www, ćwiczenia praktyczne http://helion.pl/ksiazki/cwph52.htm lub php dla każdego http://helion.pl/ksiazki/phsqdk.htm , bardzo przydatne książki , dużo przykładów , w tej pierwszej jest przykład forum jeśli dobrze pamietam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2009 Skąd: home/magic/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz zrobić forum, zacznij od logowania, potem dodawanie do bazy danych, wyśwlietlanie działów... Dużo tego jest, wgraj sobie jakiś skrypt forum i spróbuj swój kod zrobić mniej-więcej tak, jak tam jest(tzn. panel usera, etc.) - zależy także czy chcesz użyć to forum tylko dla siebie, czy żeby każdy mógł z niego korzystać. Jeśli każdy, musisz zrobić install.php + wszędzie zmienne, żeby zmiana języka/stylu/nazwy forum nie była trudna. Więc ja nie polecam robić forum od 0, lepiej skorzystać z darmowego skryptu, a do forum dorobić jakiś przydatny skrypt/plugin który przyciągnie userów
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli mam najpierw zrobić swoje forum na darmowym skrypcie, powoli go analizować i pozmieniać?
|
|
|
![]()
|
|
Tak + dodać swoje dodatki jeśli ich tam nie będzie np. własne emotki, własny BBcode etc.
Ten post edytował Zosiek 12.10.2009, 18:07:50 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:12 |