![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 329 Pomógł: 6 Dołączył: 23.11.2011 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od jakiegoś czasu jestem ciekawy. Co to jest? {napis} słyszałem że to zmienne ale jak takową zmienną utworzyć? skąd ona się bierze? Oraz 2 pytanie. Czy istnieje możliwość by linki w innym miejscu miały inny kolor? Trzeba użyć nowego pliku css? Czy dodać do stylu diva body { color:kolor; } ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2]
Na przykład dla elementu stopki chcesz nadać inny kolor linkom, więc zrób coś w stylu; Kod #footer { } #footer a { color: #ff0000; text-decoration: none; } #footer a:hover { text-decoration: underline; } Oczywiście zamiast #footer wstaw swoją klasę CSS odpowiedzialną za stopkę. 1] Gdzie to widziałeś dokładnie? Moim zdaniem ktoś zbindował do widoku zmienną 'napis' i Ty w plikach możesz użyć {napis} aby wyświetlić zbindowaną wartość. Ogólnie to tylko moje przypuszczenie, musiałbyś więcej napisać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 23.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pierwszego to nie wiem jak to się fachowo nazywa, możesz zdefiniować to tak:
Lub możesz się też odnieść do jakiegoś div'a z szablonu xhtml:
Co do linków: W tym zostały zdefiniowane dwa div'y i w każdym kolor odnośnika jest inny. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może tenże {napis} wziął się z jakiegoś frameworka php np. smarty albo phemplate (patrz przewodnik z prostymi przykładami na: http://pukomuko.esu.lt/phemplate/content/phemplate_ug.html).
Widać tam, że framework operuje na przykładzie na zmiennej {var}, która służy do wyświetlania wyników w pliku html z plików php. Innymi słowy w miejsce zmiennej {var} lub {napis} wchodzi wartość zadeklarowana w innym pliku. Z css nie ma to raczej nic wspólnego. Ten post edytował marcwars 3.12.2011, 10:00:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 329 Pomógł: 6 Dołączył: 23.11.2011 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widziałem to w skrypcie forum przema
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:24 |