![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem który przewija się w internecie i są wskazówki jak go rozwiązać jednak mimo wszystko u mnie kończy się to niepowodzeniem Prosty formularz w html generuje mi plik pdf niestety bez polskich znaków. Używam biblioteki FPDF . Wiem , że trzeba dodać te czcionki niestety kombinowałem na wszytskie sposoby i nic. Poniżej wstawiam kod html w którym jest formularz CODE <html> <head> <link href="css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet" media="screen"> <link href="css/bootstrap-responsive.min.css" rel="stylesheet" media="screen"> <script type="text/javascript" src="js/jquery-1.8.0.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="js/bootstrap.min.js"></script> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>test formularza</title> </head> <body> <div class="container"> <form class="contact-us form-horizontal" action="actionpdf.php" method="post"> <legend>wypełnij formularz</legend> <div class="control-group"> <label class="control-label">IMIĘ</label> <div class="controls"> <div class="input-prepend"> <span class="add-on"><i class="icon-user"></i></span> <input type="text" class="input-xlarge" name="imie" placeholder="imię"> </div> </div> </div> <div class="control-group"> <label class="control-label">NAZWISKO</label> <div class="controls"> <div class="input-prepend"> <span class="add-on"><i class="icon-envelope"></i></span> <input type="text" class="input-xlarge" name="nazwisko" placeholder="nazwisko"> </div> </div> </div> <div class="control-group"> <div class="controls"> <button type="submit" class="btn btn-primary">Submit</button> <button type="button" class="btn">Cancel</button> </div> </div> </form> </div> </body> </html> a tutaj kod mojego pliku php CODE <?php require('WriteHTML.php'); $pdf=new PDF_HTML(); $pdf->AliasNbPages(); $pdf->SetAutoPageBreak(true, 15); $pdf->AddPage(); $pdf->Image('logo.png',18,13,33); $pdf->SetFont('Arial','B',14); $pdf->SetFont('Arial','B',7); $htmlTable='<TABLE> <TR> <TD>imie:</TD> <TD>'.$_POST['imie'].'</TD> </TR> <TR> <TD>nazwisko:</TD> <TD>'.$_POST['nazwisko'].'</TD> </TR> </TABLE>'; $pdf->WriteHTML2("<br><br><br>$htmlTable"); $pdf->SetFont('Arial','B',6); $pdf->Output(); ?> usunąłem wszystko z pliku pdf co ma wspólnego z fontami żeby ktoś mi pomógł to ogarnąć. Proszę o proste wskazówki dla laika które pozwolą mi uporać się polskimi znakami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem fontów ominiesz korzystając z mPDF, gdzie można używać czcionek bezpośrednio w formacie TTF.
A w Twoim przypadku: do kodowania plików używaj UTF-8 bez BOM. Nie wiem co zmieniłeś w skrypcie w związku z czcionkami, ale używasz tam czcionki Arial, które chyba nie ma w pakiecie (przekonwertowanej). Popróbuj z Helvetica, z tego co widzę jest w paczce w wersji 1.81 FPDF. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czy wystarczy ze zamienie biblioteke fpdf na mpdf? i to załatwi mój problem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z konwersją czcionek, tak.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem oco chodzi. Bardzo proszę mi w prosty sposób objaśnić jak mam dodać polskie czcionki do fpdf lub jak zrobić taki sam formularz używając biblioteki mpdf |
|
|
![]()
|
|
Witam
Poniżej wklejam kod pliku php. czy ktoś jest wstanie wskazać mi gdzie jest błąd ,że po wygenerowaniu pliku pdf nei ma polskich znaków. korzystam z FPDF. do katalogu font wrzuciłem sciagniete z internetu czcionki arial_ce.php ale polskich ogonków nie widać CODE <?php define('FPDF_FONTPATH','font/'); require('WriteHTML.php'); $pdf=new PDF_HTML(); $pdf->AliasNbPages(); $pdf->SetAutoPageBreak(true, 15); $pdf->AddPage(); $pdf->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','I','arial_ce_i.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','B','arial_ce_b.php'); $pdf->AddFont('arial_ce','BI','arial_ce_bi.php'); $pdf -> SetFont('Arial_ce', 'B', 16); $pdf->MultiCell(0,5, 'Tekst, który zostanie wygenerowany za pomocą Biblioteki FPDF. ',0, 'J',0); $pdf->Image('logo.png',18,13,33); $pdf->SetFont('arial_ce','B',14); $pdf->SetFont('arial_ce','B',14); $htmlTable='<TABLE> <TR> <TD>imie:</TD> <TD>'.$_POST['imie'].'</TD> </TR> <TR> <TD>nazwisko:</TD> <TD>'.$_POST['nazwisko'].'</TD> </TR> </TABLE>'; $pdf->WriteHTML2("<br><br><br>$htmlTable"); $pdf->SetFont('Arial_ce','B',6); $pdf->Output(); ?> prosze o wskazówe jak to zrobić. internet juz przekopałem bez rezultatu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Już pisałem, kontynuuj jeden wątek.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 07:19 |