![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FluxBB jest szybkim i lekkim skryptem forum dyskusyjnego napisanym w PHP. Posiada on wszystkie podstawowe możliwości, jakie oferują inne skrypty, jednak ze względu na brak zbędnych funkcji jest polecany na mniejsze fora.
FluxBB jest forkiem skryptu PunBB. Polskie wsparcie powstało niedawno i nie jest jeszcze zbytnio aktywne, dlatego trzeba dotrzeć z nim do większej ilości użytkowników ![]() Polskie wsparcie FluxBB | Forum polskiego wsparcia FluxBB Ten post edytował Cysiaczek 28.07.2010, 20:51:15
Powód edycji: [Cysiaczek]: przeiosłem i zmodyfikowałem temat
-------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzałem, zaciekawiła mnie migracja do FluxBB, nic się o tym nie dowiedziałem. Dobra, spróbujemy polski język - nie ma, muszę się rejestrować?
Dzięki, opuściłem stronę... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szybkość wykonywania się to powinien być raczej atut dla dużych, nie małych witryn?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy zachowaniu zgodności z punBB jest sens dzielić uwagę i tworzyć oddzielne "wsparcie" dla fluxBB zamiast rozwijać społeczność skupioną wokół punBB (i używającą pewnie po części fluxBB)?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zajrzałem, zaciekawiła mnie migracja do FluxBB, nic się o tym nie dowiedziałem. Dobra, spróbujemy polski język - nie ma, muszę się rejestrować? Dzięki, opuściłem stronę... Co do rejestracji - zawsze byłem zalogowany i nie wiedziałem, że domyślnie goście nie mogą pobierać załączników ![]() ![]() A co do konwersji - będzie trzeba poszukać PunBB migration tool (o ile da się jeszcze to coś gdzieś znaleźć) Cytat Przy zachowaniu zgodności z punBB jest sens dzielić uwagę i tworzyć oddzielne "wsparcie" dla fluxBB zamiast rozwijać społeczność skupioną wokół punBB (i używającą pewnie po części fluxBB)? Zgodność? Ja tam żadnej zgodności nie widzę. 1.4 różni się od 1.2 m.in kodowaniem (utf-8) Cytat Szybkość wykonywania się to powinien być raczej atut dla dużych, nie małych witryn? Fakt, ale tu bardziej chodziło o "brak zbędnych funkcji" ![]() Ten post edytował daris 28.07.2010, 17:58:39 -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co do konwersji - będzie trzeba poszukać PunBB migration tool (o ile da się jeszcze to coś gdzieś znaleźć) Znalazłem jakąś chyba starszą wersję tego narzędzia. Spróbowałem przenieść bazę z phpBB 2 i nie do końca wyszło kolorowo. Nazwy osób niezarejestrowanych są niedostępne (wyświetla 'gość' pomimo użycia innej nazwy) i brak podziału for na stronie głównej, czyli wspaniały tekst "Forum jest puste." Chyba jednak przydało by się trochę zadbać o to, żeby to miało ręce i nogi ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Próbuję właśnie ogarnąć tego konwertora. Na razie w miarę działa mi przenoszenie forum z phpbb3
![]() -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@daris - Zapoznaj się z regulaminem.
->Gotowe rozwiązania -> Skrypty forum -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Dobra, poradziłem sobie z tymi dwiema rzeczami
![]() Podam, może ktoś też będzie się z tym tłukł to znajdzie gotowe rozwiązanie. Odnośnie listy for na stronie głównej. Utworzyłem kategorię 'Strona główna', która w bazie naturalnie otrzymała ID = 1. Dla wszystkich rekordów z tabeli 'forums' podmieniłem wartość pola 'cat_id' z 0 na 1. Od teraz na głównej pokazuje się prawidłowo lista wszystkich for, nawet kolejność wyświetlania działa ![]() Dalej, chodzi o wyświetlanie nazwy użytkownika jeśli na phpBB zostało wpisane, jeśli nie domyślnie jest 'Gość'. W pliku konwertera zmieniłem dwie linijki, ale nie do końca jest dobrze. Jeśli ktoś użył wcześniej nazwy użytkownika 'Gość', teraz nie wyświetli żadnej nazwy, a dodatkowo zostanie przypisany do grupy 'zbanowany' ![]() Może jeszcze coś z tego wyjdzie, co ciekawe próbuję teraz na bazie przema i działa i tak samo jak czyste phpbb. Pokombinuję jutro i ewentualnie dam znać jeszcze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj teraz tego - http://trac6.assembla.com/fluxbb-pl/browse...ches/converters (na dole link Download in other formats: zip)
Dodałem możliwość konwersji kodowania (phpbb2 domyślnie ma chyba iso-8859-2, a flux jest na utf-8). Ponadto poprawiałem konwersję phpbb2 i phpbb3 (powinno w miarę działać). Przetestuj i daj znać ![]() -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
Niestety, jest to samo, brak kategorii forum, zamiast imion gości tylko suchy 'Guest'. Czyli to samo, co wcześniej u mnie.
Jak poprawię to podeślę plik, zostało tylko wyświetlanie nazwy w kolumnie 'ostatni post' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To z wyświetlaniem nazwy gościa poprawione (link wyżej). Mógłbyś mi podesłać na PW eksport bazy (o ile nie ma tam niczego prywatnego
![]() Ten post edytował daris 29.07.2010, 18:56:54 -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
Baza której używam jest częścią forum pewnego portalu więc nie bardzo, chyba, że wyczyszczę tabelę użytkowników.
Ja poprawiałem w inny sposób, jednak dalej nie mogę dojść do tego, żeby w ostatnich postach wyświetlać nazwy gości. W Twoim pliku widzę to działa. Jest jednak coś, co i mnie spotkało wcześniej, tam gdzie wcześniej widniał 'gość' po konwersji jest 'zbanowany'. Ja zrobiłem to tak, jednak w ostatnich postach przy tych osobach nadal nic nie wyświetla:
Liczę na poprawkę z wyświetlaniem autora ostatniego postu, jeśli wcześniej użył nazwy 'Gość' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Baza której używam jest częścią forum pewnego portalu więc nie bardzo, chyba, że wyczyszczę tabelę użytkowników. Powinna wystarczyć zrzutka tabeli categories i forums ![]() Poprawiłem to z wyświetlaniem pustego nicka gościa (link ten sam ![]() Rada: przed konwersją ustaw język na polski bo inaczej zamiast Gość zobaczysz Guest ![]() Ten post edytował daris 29.07.2010, 20:24:11 -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
Ok, piszesz o tabeli categories i forums to masz na myśli wyświetlanie for na głównej?
Uprzedzę, dałem ciała i nie miałem żadnej kategorii utworzonej ![]() W takim razie zrzut tych tabel: http://wklej.org/id/370423/ Jeszcze taka ciekawostka, zauważyłem wcześniej, teraz nie sprawdzałem. Po skonwertowaniu praktycznie każdego użytkownika (prócz administratora) przypisało do innej grupy zamiast do zarejestrowanych w efekcie czego było 20 grup 'Guest'. Możesz jeszcze to sprawdzić bo ja teraz nad czym innym siedzę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To jest "czyste" phpbb czy z jakimiś modyfikacjami? Bo u mnie na czystym w tabeli categories jest tylko 3 pola a u ciebie 6
![]() -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]()
|
|
To akurat zrzut z Przema
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Od teraz razie braku kategorii tworzona jest nowa (domyślna). Także jeśli forum zostało przypisane do kategorii która nie istnieje, to następuje zmienienie kategorii na pierwszą
![]() Czyli ten bug z wyświetlaniem się braku listy forów nie powinien już występować. Dostanę zrzutkę tabeli groups, users (bez haseł i maili) i user_group? ![]() edit: Wczoraj zostało dodane demo stylów do FluxBB 1.4 -> Dostępne jest ono tutaj Ten post edytował daris 18.08.2010, 14:51:28 -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 11:40 |