![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, pomocy!
Zainstalowałem sobie na Windzie Apache+php4+OpenSSL. Wszystko pięknie oprócz odremowania linii z extensions w php.ini która dotyczy php_openssl.dll Apache krzyczy że nie może znaleźć nigdzie tej biblioteki i się rozsypuje. Przeszukałem komputer i nigdzie na dyskach jej nie ma. Może ktoś ma taką bibliotekę, ew. skąd ją wziąć jeśli nie ma jej w OpenSSL. Używałem skompilowanej wersji OpenSSL. Pomocy Ten post edytował kapitan kloss 1.02.2006, 11:40:01 -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj uruchomić SSL bez odremowania linii z ;extension = php_openssl.dll...
Ja nie usuwałem nigdy średnika i działa. Jeśli chcesz podam Ci dokładną instrukcję jak uruchomić SSL i wygenerować certyfikaty oraz podeślę Ci wszystkie potrzebne pliki. Pozdrawiam. -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~ENIGMA: Jeżeli znasz odpowiedź na pytanie to nie pisz, że możesz pomóc tylko działaj...
php: OpenSSL Functions Przeczytaj informacje dotyczące instalacji... |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podam sposób, w jaki ja ustawiałem na kompie SSL i działa bez zarzutu.
Dokonywałem instalacji dla: Apache 2.0.54, php 5.0.1 Więc tak... 1. Pod adresem http://www.enigmacretu.com/tmp/ssl.zip udostępniam wszystkie potrzebne pliki. Wystarczy je rozpakować do nowego folderu. 2. Załóżmy, że folder php znajduje się na dysku C: [ C:\php ], zaś serwer ma lokalizację [ C:\apache ] podaję więc gdzie należy w tym wypadku powrzucać poszczególne pliki z archiwum ZIP: C:\php\openssl\ <- openssl.exe C:\php\openssl\ <- openssl.cnf UWAGA: Dla php 5 będzie to lokalizacja: C:\php\extras\openssl\ <- openssl.exe C:\php\extras\openssl\ <- openssl.cnf Plik php.ini: ;extension=php_openssl.dll (NIE USUWAMY średnika na początku) C:\apache\bin <- openssl.exe C:\apache\bin <- openssl.cnf C:\apache\bin <- libeay32.dll [skopiować też do C:\WINDOWS\System32] C:\apache\bin <- ssleay32.dll [skopiować też do C:\WINDOWS\System32] C:\apache\bin <- libssl32.dll C:\apache\conf <- ssl.conf C:\apache\modules <- mod_ssl.so C:\apache\logs <- zrobić pusty plik sslcache.log 3. Z linii komend (dla Windows 98 wpisz w START -> Uruchom -> command.com; dla nowszych wpisz w START -> Uruchom -> cmd.exe) Teraz musisz wpisać w linii komend ścieżkę do folderu bin na serwerze, czyli np.: C:\>chdir C:\apache\bin Otrzymujemy: C:\apache\bin> Teraz w linii komend wpisujemy komendę, która posłuży nam do wygenerowania klucza oraz certyfikatu SSL: C:\apache\bin>openssl.exe req -config openssl.cnf -new -nodes -out server.csr -keyout server.key Zostaniemy zapytani o dane, które musimy wpisać (np. symbol kraju, organizacja itp). Potem po wygenerowaniu klucza wpisujemy w linii komend: C:\apache\bin>openssl.exe x509 -in server.csr -out server.crt -req -signkey server.key -days 365 -set_serial 1 Uwaga: jeśli chcemy wygenerować kolejne certyfilaty liczbę "1" znajdującą się na końcu powyżej komendy zwiększamy o 1. 4. Teraz po utworzeniu certyfikatu w folderze "C:\apache\bin" znajdziemy plik "server.key" oraz "server.crt". Przenosimy je do folderu "C:\apache\conf". 5. Z "C:\apache\bin" usuwamy pliki ".rnd" i "server.csr". 6. Otwieramy w notatniku plik konfiguracyjny serwera: httpd.conf (Znajduje się w moim wypadku w lokalizacji [ C:\apache\conf ]. ------------------------------------------------------------- Linijkę: #LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so zmieniamy na: LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so ------------------------------------------------------------- Listen 80 zmieniamy na Listen 443 ------------------------------------------------------------- Zmieniamy fragment: # Bring in additional module-specific configurations # #<IfModule mod_ssl.c> # Include conf/ssl.conf #</IfModule> na następujący: # Bring in additional module-specific configurations # #<IfModule mod_ssl.c> Include conf/ssl.conf #</IfModule> -------------------------------------------------------------- Na końcu pliku httpd.conf dajemy taki wpis (na końcu pliku httpd.conf musi być pusta linia (enter)): SSLMutex default SSLRandomSeed startup builtin SSLSessionCache dbm:C:/apache/logs/sslcache.log <VirtualHost localhost:443> SSLEngine On SSLCertificateFile C:/apache/conf/server.crt SSLCertificateKeyFile C:/apache/conf/server.key </VirtualHost> 7. I to wszystko... Po uruchomieniu Apache wystarczy w przeglądarce wpisać adres: https://localhost/ Mam nadzieję, że moja instrukcja przyda się paru osobom. Pozdrawiam. P.S. Jak znajdę więcej czasu, to ładnie sformatuje i pokoloruję tego posta. Ten post edytował *_ENIGMA 18.06.2006, 22:12:22 -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*_ENIGMA jesteś wielki. Wielki!
Wszystko działa po tak wyczerpującej instrukcji. Jeszcze raz dziękuję. Ten post edytował kapitan kloss 6.02.2006, 09:11:37 -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Skąd: Polska Południowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką prośbe jakby ktoś miał te pliki co udostęnił *_ENIGMA byłbym bardzo wdzięczny.Ktoś usunął te pliki z serwerka i pod podanym linkiem ich nie ma
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hej!
Baardzo dawno mnie tutaj nie było ![]() Jako, że dostaję co jakiś czas maile z prośbą o udostępnienie "na stałe" pliczków z mojej instrukcji dotyczącej instalacji SSL - wrzuciłem pliki na serwer i możecie je pobrać stąd: http://www.enigmacretu.com/tmp/ssl.zip Pozdrawiam! -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy instalując SSL do serwera Vertrigo trzeba coś jeszcze pozmieniać, oprócz tego co zostało powiedziane?
NIestety po zastosowaniu się do instrukcji _ENIGMY apache wogóle nie startuje ![]() Ma ktoś jakiś pomysł? Próbowałam ze średnikiem przy php extension i bez, no i jeszcze kilka innych konfiguracji ale bezskutecznie. Będę wdzięczna za jakieś pomysły |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez mam z tym problemy przy uruchomieniu Apache wywala blad:"The requested operafion has failed", a robilem dokladanie tak jak w instrukcji powyzej. Ma ktos jakis pomysl dlaczego to nie dziala??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja rozwiązałam problem tak, że przerzuciłam się na xampp ' a
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
badz tak dobry i wrzuc ponownie zestaw plikow, tylko na stale
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:05 |