![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dowiedzialem sie, ze: Znak & (ampersand) wstawiony przed nazwą funkcji informuje funkcje że ma zostać zwróca referencja. Moge prosic o jakis krotki przyklad, bo nie wyobrazam sobie za bardzo na czym to polega i jak to mozna wykorzystac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy czy masz na myśli & przed definicją czy przed wywołaniem funkcji. Przed wywołaniem, jeśli masz jakąś nowszą wersję PHP (np. 5), i tak nic ci nie da (jest zdeprecjonowane, o czym na pewno poinformuje cię samo PHP jakimś NOTICE-em). W drugim przypadku nie jestem pewien. Wiem że & przed nazwą zmiennej w definicji funkcji oznacza przekazanie jej przez referencję (adres), czyli m. in. możliwość bezproblemowego odwołania się do tej zmiennej PO wywołaniu funkcji...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przed wywołaniem, jeśli masz jakąś nowszą wersję PHP (np. 5), i tak nic ci nie da (jest zdeprecjonowane, o czym na pewno poinformuje cię samo PHP jakimś NOTICE-em). kiedyś udało mi się przez referencje nawet jakiegoś errora złapać, jednak teraz nie pamiętam jak to mi się udało, w każdym razie mam jakieś PHP 5.2.0 i kod poniżej nawet strictów nie generuję
przykład niezbyt ambitny ale pokazuję jak można na przykład to wykorzystać osobiście nie przepadam za referencjami, są moim zdaniem mało przyjazne użytkownikowi... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Referencja jest to przekazywanie przez wskaźnik, nie przez wartość.
Jeżeli nie widzisz jeszcze zastosowania dla tego typu instrukcji to na razie daj sobie z tym spokój ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.06.2025 - 05:50 |