![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z wykonaniem zapytania. oto fragment kodu pliku install.php
plik db.php
plik mysql.sql
a w pliku config.php znajduje się host, użytkownik, hasło do bazy danych i nazwa. przy włączaniu pliku install w trakcie wpisywania zapytanie wyskakuje błąd Nie można wyprowadzić zapytania do bazy danych" coś nie tak jest z wprowadzeniem zapytania, bo łączy się dobrze... Ten post edytował breaked 20.10.2010, 13:48:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Masz blad zapytania. Wyswietl go sobie a dowiesz sie co nie pasuje twojej bazie.
Tu masz napisane jak wyswietlic blad zapytania: Temat: Jak poprawnie zada pytanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taki błąd wyskakuje:
Tworzenie bazy danych...BŁĄD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE `aktywacja` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `user`' at line 1 znam ang, ale tego nie moge ogarnąć ;P pomóżcie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
W linku co ci podałem miałeś też napisane, ze masz wyswietlic sobie te zapytanie i zobaczyc jak wygląda a jesli tobie to nic nie mowi to nam moze coś powie.
Pokaz nam wiec jak wyglada to zapytanie, które próbujesz wykonac edit: ale moja wróżka podpowiada mi ze ty w pliku masz kilka zapytan i próbujesz je wykonac wszystkie na raz przy pomocy jednego mysql_query(). A tak nie mozna.... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) edit2: a już widzę treśc zapytania.... wykonujesz kilka zapytan przy pomocy mysql_query a tak nie mozna edit3: a co to za "\" na początku pliku mysql.sql ? |
|
|
![]()
|
|
te "\" pojawiło się niechcący podczas kopiowania pliku na forum, zaraz poprawię (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
to w takim razie jak podzielić te zapytania ? |
|
|
![]()
|
|
Ten plik mysql.sql to ty tworzysz? To odzielaj w nim zapytania np. linią
###################### a następnie rob explode() na zawartosci pliku po tej linii i w tablicy otrzymasz pojednyczne zapytania. Nastepnie kazde z tych zapytan wykonaj przy pomocy mysql_query |
|
|
![]()
|
|
czyli coś takiego ? pytam, bo się już pogubiłem. Ten post edytował breaked 20.10.2010, 19:39:34 |
|
|
![]()
|
|
Cytat czyli coś takiego ? No jeśli zapytania oddzielasz tylko jednym znakiem # to tak, coś takiego.Cytat pytam, bo się już pogubiłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) I niby czemu ma służyć ten język na koncu? Nie mówię oczywiście o chamstwie/lekcewazeniu z Twojej strony bo to dość oczywiste (temu przecież służy język pokazywany osobie, która próbuje ci pomóc). Jest jeszcze jakis inny powód?
|
|
|
![]()
|
|
Tego emotka piszę z przyzwyczajenia, bo często go stawiam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Wybacz, jeżeli Cię to uraziło. I dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) nadal się ten sam błąd pojawia. co robię źle ? ;/ Ten post edytował breaked 20.10.2010, 19:52:56 |
|
|
![]()
|
|
Co się wyswietla? |
|
|
![]()
|
|
Kod Tworzenie bazy danych...??CREATE TABLE `aktywacja` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `user` varchar(15) NOT NULL default '', `email` varchar(60) NOT NULL default '', `pass` varchar(32) NOT NULL default '', `aktyw` int(11) NOT NULL default '0', `refs` int(11) NOT NULL default '0', `ip` varchar(50) NOT NULL default '', `data` datetime NOT NULL default '', `lang` varchar(3) NOT NULL default 'pl', PRIMARY KEY (`id`), KEY `user` (`user`) ) TYPE=MyISAM PACK_KEYS=0 AUTO_INCREMENT=1; BŁAD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '?CREATE TABLE `aktywacja` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `user`' at line 1 edit: do pliku mysql.sql dodałem na końcu zapytania PACK_KEYS=0 AUTO_INCREMENT=1 oraz zmieniłem date na datetime edit2: ogólnie zmieniłem lekko mysql.sql . zapytania ciągle są dwa. z grubsza jest podobny (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował breaked 20.10.2010, 20:48:59 |
|
|
![]()
|
|
No nie widzisz ze przed zapytaniem pojawiają ci się znaki zapytania? To one teraz powodują błąd
|
|
|
![]()
|
|
tylko nie wiem co je wyświetla. w oba plikach ich nie ma...
|
|
|
![]()
|
|
Moze trim() pomoze
|
|
|
![]()
|
|
Dalej to samo, tylko bez tych znaków zapytania.
Kod Tworzenie bazy danych...??CREATE TABLE `aktywacja` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `user` varchar(15) NOT NULL default '', `email` varchar(60) NOT NULL default '', `pass` varchar(32) NOT NULL default '', `aktyw` int(11) NOT NULL default '0', `refs` int(11) NOT NULL default '0', `ip` varchar(50) NOT NULL default '', `data` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `lang` varchar(3) NOT NULL default 'pl', PRIMARY KEY (`id`), KEY `user` (`user`) ) TYPE=MyISAM PACK_KEYS=0 AUTO_INCREMENT=1;BŁAD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '?CREATE TABLE `aktywacja` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `user`' at line 1 edit: ja to robię na localhoście. to może być przyczyną ? wg mnie nie, ale wole się upewnić. Ten post edytował breaked 21.10.2010, 06:30:54 |
|
|
![]()
|
|
Wygląda jakbyś miał tam jeszcze jakieś znaki, niewidoczne dla oka ludzkiego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Dla pewności wykonaj w mysql_query() z palucha to pierwsze zapytanie. Jeśli ci pójdzie to na 100% coś tam w tym pliku jeszczez jest. Może BOM? nie, localhost nie ma tu nic do gadania |
|
|
![]()
|
|
jak wpisałem ręcznie do mysql_query to zaszło.
w pma pojawiło się to co trzeba (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) przedtem jeszcze konwertowałem na bez BOM'a. nic nie dało. teraz lece do szkoły, potem jeszcze pokombinuje, chociaż wydaje mi się, że coś źle odczytuje ten plik... edit: już prawie działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale ciągle się pojawia że albo zapytanie jest puste, albo że ta tabela już jest.. jak wyświetliłem zawartość $query to 41 pokazał, nie jestem pewien, ale chyba powinno być 2 ? bo dwa zapytania mam... edit2: i tabela aktywacja się pojawia, ale ta druga nie... edit3: usunąłem wyświetlanie błędów i działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) konkretniej to wywaliłem or die -------------------------------------- Nie chcę zakładać nowego tematu, tylko znowu napiszę tutaj. Mam problem może niekoniecznie z zapytaniem, ale z MySQL. oto fragment pliku register.php
i wyskakuje mi taki błąd: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in [...]/register.php on line 37 nie wiem o co chodzi, kod jest na pewno poprawny. Ten post edytował breaked 30.10.2010, 10:55:26 |
|
|
![]()
|
|
masz blad zapytania. Wyswietl go. Jak wyswietlac bledy zapytania oraz same zapytania masz napisane tu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
ok. już mam.
zmienna $tabela była źle zdefiniowana (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował breaked 30.10.2010, 13:11:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 02:38 |