![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam pytanie.. Jak napisać skrypt, który co minutę będzie zapisywał zmienną do pliku txt?
I czy jest możliwe aby wartość tej zmiennej była sprawdzana przez skrypt bez niczyjej obecności na stronie? tzn podczas gdy nikogo nie ma na tej stronie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z cronem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skorzystałem z crona i napisałem taki skrypt:
Kod <?php $data = date("Y\-m\-d"); $czas = date("H\:i\:s"); $status = implode('', file('http://status.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=2549185&styl=2s')); $log = $data." ... ".$czas." ... ".$status; echo $log; fopen('status.txt', 'a+'); $zapisz_staus = fopen('status.txt', 'a+'); fwrite($zapisz_staus, $log); fclose($zapisz_staus); ?> zapisałem to jako cron-5min.php i wrzuciłem do głównego katalogu na serwerze... Dlaczego nie działa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a skad stwierdzenie ze tak masz go nazwac?
z tego co mi wiadomo (a Ty powinienes wygooglać jak Shili napisała) dodaje sie to z poziomu shella do crontaba, ew w panelu administracyjnym hostingu (m.in. DirectAdminie) |
|
|
![]()
|
|
hmm a mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? sam nie mam pojęcia o shellu a w googlach też nic nie znalazłem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisałbym to tak:
i domyślam się, że posiadasz hosting w home.pl, więc nazwij plik cron-5min.php i umieść w głównym katalogu. Powinien w ciągu najbliższej godziny zostać cyklicznie uruchamiany (trzeba zawsze trochę odczekać). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zapisałem ten skrypt tak jak podałeś i nic... mam serwer darmowy na ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpię, że na serwerze darmowym jest cron, a bez crona raczej tego nie zrobisz.
http://www.webcron.org/index.php czy pomoże nie wiem, z tego względu, że nigdy się czymś takim niebezpośrednio nie interesowałam. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wam za pomoc, teraz już wstępnie się orientuję z tym CRONem
![]() Pozdrawiam;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:49 |