![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Niestety jestem początkujący i nie potrafię sobie poradzić z pewnym problem, który mnie nęka już od kilku dni. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem po paru godzinach prób i błędów oraz szukania w manualach... Otóż mam 2 pliki:
Wyświetla: Id: 1 Cena: 1000 Kod: Ssak Słoń Id: 2 Cena: 200 Kod: Płaz Ropuszka pomarańczowa Moim problemem jest wyświetlanie tylko pierwszej cześci "Kodu" - Ssak, Płaz... Chciałbym, żeby się wyświetlało: Id: 1 Cena: 1000 Kod: Ssak Id: 2 Cena: 200 Kod: Płaz Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Ten post edytował criiis 11.08.2008, 14:20:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do poczytania: XPath w PHP http://pl2.php.net/manual/pl/domxpath.query.php Składnia XPath http://www.w3schools.com/XPath/xpath_syntax.asp XPath jest BARDZO prosty. Może się na początku wydawać dosyć dziwny, ale bardzo ułatwia życie, a jak go już poznasz - to już tylko XPathem będziesz 'latał' po XMLach ;-) ps. Opuściłeś tam końcowy tag w swoim pliku XML, nie wiem czy tylko tutaj przy wklejaniu, czy tak masz w pliku - jeśli to drugie, to popraw go. Ten post edytował paziek 11.08.2008, 11:36:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź. Naprawdę bardzo mi pomogła, ale mam jeszcze tylko 2 małe pytania:
* jaka może być przyczynna złego wyświetlania słowa "Płaz"? Obydwa pliki są zapisane w kodowaniu ISO-8859-2 ATTR1: PĹ�az * czy zamiast odnośnika do pliku xml
mamy możliwość linkowania do konkretnej strony php, która generuje XML? Ps. Poprawiłem zamknięcie w xml'u. Błąd przy kopiowaniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz przekonwertować z utf-8 na iso-8859-2. Trudno mi powiedzieć dlaczego..
Co do drugiego pytania, to zakładam, że wiesz jak pobrać z tej konkretnej strony treść XMLa i wrzucić ją do zmiennej, wtedy zamiast
używasz
|
|
|
![]()
|
|
Naprawdę brak mi słów... Dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:41 |