![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak mniej wiecej wyglada struktura mojej strony:
![]() Zrodla XHTMLa Problem jest troche nietypowy: otoz zalozenie jest takie, ze strona ma jakby swoja okreslona wysokosc: ktora ma wartosc 100% wielkosci okna - czyli nie moga sie pojawic zadne "glowne" scrolle. Top i Footer maja swoje stale miejsca: Top oczywiscie zawsze na gorze, a Footer zawsze na dole - nawet jak uzytkownik zmieni wielkosc okna footer zawsze bedzie na dole. Content zkolei ma miec szerokosc taka aby miescil sie miedzy Top, a Footer - nie moze miec wiekszej. I teraz gdy w Content tresci bedzie na tyle duzo, ze bedzie sie z niego "wylewac" maja sie pojawic scrolle (zaznaczone na obrazku) tak aby mozna bylo owy tekst przewinac ( czyli overflow: auto ). Jednym slowem zalozenie jest takie aby strona wygladala jak aplikacja okienkowa, ktorej oczywiscie nie trzeba przewijac calej w dol ![]() Problem polega jednak na tym, ze Content mimo, ze ma ustawione overflow: auto nie pokazuje scrolla gdy tekst wyplywa z Content tylko przechodzi przez footer i dalej wyswietla tresc - co oczywiscie rozwala cala koncepcje :/ Strasznie jest mi to potrzebne, a siedze juz dluzszy czas (co widac po godzinie posta ![]() Jezeli ktos jest w stanie podac rozwiazanie badz nakierowac na jakis link byl bym bardzo wdzieczny. P.S. Oczywiscie zrodla layu sa zubozone wzgledem oryginalu ale podstawowa struktura mniej wiecej jest taka sama. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj:
Kod body{ height:100%; } i ustaw procentowa wyskosc contentu: Kod #content{ height:70%; } powinno byc ok. Ten post edytował revyag 23.10.2004, 08:36:09 -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda pod IE jest taki efekt (ale tez nie do konca taki jakbym oczekiwal) to pod firefoxem juz nie dziala
![]() Edit >-------------------------------------- Znalazlem ! ![]() Moze komus sie przyda, wiec podaje strone gdzie szczegolowo opisane sa konstrukcje layoutu opartego o div'y tak aby wygladal jak z iframeami: http://www.fu2k.org/alex/css/frames/ ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dodasz:
Kod html{ height:100%; } i Kod #container{ height: 70%; } i Kod #content{ height:100%; } będzie ok ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Hmm... moja radosc byla przed wczesna...
revyag: to co podales dziala i juz zaczynam chwytac o co chodzi z ta wysokoscia w div'ach z tym, ze wynik nie zadowala mnie. Chcial bym aby wysokosc tego contentu byla dopasowywana do footera, a 70% to tak nie bardzo to robi ![]() Przy duzych rozdzielczosciach mam spory odstep od footera, a chce miec dokladnie 10 px. |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy da się to ominąć, bo oczywiste jest, że przy wyższej rozdzielczości, wysokość podana w procentach będzie większa, tym samy odstęp między footerem i containerem też będzie większy. Ustalonego rozmiaru w pikselach też nie można podać, bo inaczej będzie to wyglądać w 1024x768 a inaczej 1280x1024.
Jedyne rozwiązanie jakie mi w tej wchwili przychodzi do głowy to użycie javascriptu. Wykryć jaka jest rozdzieloczość i względem tej rozdzielczości podawać wysokość containera. Minusy tego rozwiązanie są takie, że strona się napewno nie zwaliduje, no i trzeba te wysokości dobrać doświadczalnie (ale to już chyba nie jest duży problem). -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Dzieki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja zrobiłbym to inaczej.
a) TOP musi mieć position: absolute; top: 0px; ... wiadomo. z-index: 10; (liczba przykladowa, byleby wieksza od containera) ![]() height: 100%; A co byłoby bardzo ważne i przynosiło porządany przez Ciebie efekt: padding-top: ilespx; Podobnie z padding-bottom: ilespx; ew. z-index: 5; (mniej niż TOP) c) FOOTER I tu znowu Twoje position: absolute; z-index: 10; Mam nadzieje, że choć krótko, to jednak zrozumiale. Właściwie chyba nawet z-index nie będzie potrzebny, ale podaje, gdyż nie sprawdzałem tego rozwiązania, a jeśli bez nie zadziała, to z z-indexem powinno już być wszystko ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkalem sie z bardzo podobna sytuacja i trafilem tutaj. Albo nie umiem sie posluzyc radami z powyzszych postow, albo one nie dzialaja. Zaczalem sie bawic w to troche z innej strony i skutek niemalze idealny.
Roznica taka nie na xhtml'u, wiec wszystko oparte na tabelkach. Tylko content pozostal div'em tak jak u Setha. Sprawe rozwiazalo cos mniej wiecej takiego:
Moze i nieladnie bo o onresize z tego co sie orientuje w3c nic nie mowi, ale wazne ze dziala. Acha, z tego co pamietam do doctype'a tez musialem wyrzucic bo z tym albo na IE albo na FF nie pradzilo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:34 |