![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego <td style="width:666px;"> nie dziala tak samo jak <td width="666"> (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ?
Mam taki kod: Dlaczego znow mi spedza to sen z powiek, ze musze meczyc sie by osiagnac ten sam rezultat w standardach xhtml? Dlaczego CSS jest dlam nie czyms bez regul i zasad (lol)?;/ Widzac jak niektorzy proboje pomóc innym w cssie to pisza: "sproboj to, moze zadziala" i nie sa pewni tego co robia... czy to nie powinno byc jak matma? 2+2 ? Jak napisze <div style="width:666px"> to cyz nie powinno to jednoznacznie sie zachowac? Jak osiagnac taki sam rezultat jak zamieszczonym kodzie html? Chodzi oto by zewnetrze czesci sie ruszaly , a wycentrowana byla stalaa i nic nie moglo jej zburzyc. <td> pomiedzy srodkowym i calkowicie zewnetrznym tez maja swoja stala szerokosc...
Zdaje sboie sprawe ze nie znam cssa, ale ile szukam tyle znajduje i nic co mogloby mi pomoc... Kto mnie przekona? Kto mnie nakieruje? BEde wdzieczny! Ten post edytował Pucy 22.09.2006, 13:31:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego <td style="width:666px;"> nie dziala tak samo jak <td width="666px"> Jeśli width podajesz jako atrybut html to nie używasz jednostek. Piszesz tak:
Te dwa przykłady, w drugim przypadku nie masz użytego css. Cytat Dlaczego znow mi spedza to sen z powiek, ze musze meczyc sie by osiagnac ten sam rezultat w standardach xhtml? Dlaczego CSS jest dlam nie czyms bez regul i zasad (lol)?;/ Wybacz, ale pieklisz się o coś czego nie potrafisz używać. Cytat Widzac jak niektorzy proboje pomóc innym w cssie to pisza: "sproboj to, moze zadziala" i nie sa pewni tego co robia... czy to nie powinno byc jak matma? 2+2 ? Najpierw poznaj zasady css i naucz się je stosować, to będziesz odróżniał się od tych innych. Cytat Jak napisze <div style="width:666px"> to cyz nie powinno to jednoznacznie sie zachowac? Jednoznacznie, czyli jak ? Podaj przykład. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o przyklad, chodzi o zasade i tu zle napisalem bo nie <div style="width:666px"> tylko np: <td style="width:666px"> dla mnie oznaczalo by ze bedzie mialo szerokosc 666 i zadnej innej. A jezeli chodzi o samego CSSa to zasady staram sie poznac, ale zawsze jak prosze o pomoc i sie troche "przypiekle" to i tak nikt nie jest w stanie wystawic wlasnej argumentacji a tym bardziej mi pomoc? Czy nie mialo byc taniej, prosciej i elastyczniej?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze nie może sie tak zachowywać, bo przeglądarki mają swój domyślny akursz CSS (w każdej prawie taki sam, choc są niewielkie róznice) i nie jest to wina CSSa czy XHTMLa a przeglądarek. Po drugie Box Model. Po trzecie QuirksMode. Po czwarte:
|
|
|
![]()
|
|
gekon, ok fajnie, ale to nie rozwiazuje mojego problemu, ja mam problem z tymi roznymi trickami jak ujemne marginesy itd... chodzi mi oto zeby lewo i prawo zmienialo szerokosc tak jak <td> w tabeli w zaleznosci od wielkosci okna przegladarki (rozdzielczosci) tutaj jest totalny static, do tego potrafie jeszcze dojsc... znam BOX model , ale nie mowi mi to nic na temat stalych szerokosci i zmieniajacych sie szerokosci
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzyj tą stronę:
http://www.positioniseverything.net/ |
|
|
![]()
|
|
Czy moge stworzyc zrobic tak by jako ze blok obejmujący jest tworzony przez najbliższy blok, bedacy przodkiem , czyli szerokosc #right odniesie sie do bloku tworzonego przez #main, a czy moge #center zrobic przodkiem #right zeby byl okreslony tez przez niego? Ogolnie chodzi mi oto zeby blok obejmujacy okreslony byl przez przodka i element stojacy obok (bedacy bratem) wtedy dajac width:100% rozciagnalbym w zaleznosci od wielkosci okna chociaz prawa czesc... Ten post edytował Pucy 22.09.2006, 15:53:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie wystarczy dac % zamiast px, trzeba aż ujemne marginesy?
|
|
|
![]()
|
|
wlasnie, dajac procent wywali mi nizej, gdyz blok #right odniesie sie do bloku oplywajacego #main, wiec 100% zrobi szerokosc diva o id="#right" taka sama jak ma #main... a nie oto chodzi, #center ma byc stale a #right ma sie zmieniac po jego prawej stronie
|
|
|
![]()
|
|
A takie coś pomaga Ci?
Ewentualnie jeżeli nie przeszkadza Ci, że prawa kolumna spadnie na dół (jeżeli okno będzie za małe), to możesz dać dla #center width w px i usunąć min-width. Ten post edytował gekon 22.09.2006, 16:08:57 |
|
|
![]()
|
|
gekon nie zbawia mnie to:( ooglnie chce zrobic box strony w srodku jest ciagle staly div o konretnej szerokosci w ktorej jest content strony, po lewej i prawej sa divy ktore zmieniaja sie od 100% width do min-width, gdzie jest background-image bedacy tlem calej strony, i jeszcze bardziej na zewnatrz sa divy ktore rozszerzaja sie do 100% do 0%ogolnie chodzi o przystosowanie tla do rozdzielczosci, spojrz sobie na moj pierwszy kod z tabelmi. Chce identyczny rezultat
I gdyby nie to ze <td width="970"> nie jest w standardzie to bym przystal do rozwiazania z tablea, ale style="width:970px;" nie trzyma konkretnej wielkosci <td>... zmienia ja... Moze powinienm liczyc procentowe okreslenie szerokosci w zaleznosci od szerokosci przeglardki? ( ale to mi sie mija z celem, gdyz jak cytuje wszystkie dyskusje ZA Cssem : "za jego pomoca sie ustala strukture strony i mozna zrobic wszystko", to dlaczego milbym ingerowac jakims zewnetrznym skryptem?;/ ) Cytat Ewentualnie jeżeli nie przeszkadza Ci, że prawa kolumna spadnie na dół (jeżeli okno będzie za małe), to możesz dać dla #center width w px i usunąć min-width. No wlasnie stala szerokosc center jest mi potrzebna, a spadanie diva jest niedozwolone, % okreslenie szerokosci odpada gdyz nie wiem ile % bedize mialy divy jezeli szerokosc centera bedzie 970px pod roznymi rozdzielczosciami, dlatego postawilem na marigny na minusie, co po czesci pozwolilo mi zblizyc sie do celu... ale to nie to:( Ten post edytował Pucy 22.09.2006, 16:21:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 08:57 |