![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jak zapisac w wyrazeniu regularnym np. " wszystkie znaki poza "b" "?
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale niewiem czy to to o co chodzi, -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod $test="b"; if(preg_match(jesli_test_to_znak_inny_niz_b, $test)) echo"ok"; else echo"nie ok"; wiec Twoj kod nie dziala. chodzi mi dokladnie o takie cos, wiem ze mozna to zrobic odwrotnoscia (jesli_test_to_b). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy tak:
pod pojęciem wszystki znaki rozumiem, że chodzi ci o litery tylko??
lub
gdy chodzi o wszystkie znaki jakie można uzyskac z klawiatury to
gdy $flag=true to nie ma b, można kombinowac na wiele sposobów, chciałeś z ereg wiec opisałem z ereg ![]() można też użyć strstr() -> chyba nawet szybciej działa Ten post edytował marast78 31.10.2005, 14:02:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o wszystkie możliwe znaki i tak jak pisalem - nie o odwrotnosc.
jezeli ktos dalej nie rozumie, to chodzi o cos takiego: pseudokod: .-b (wszystkie znaki minus "b") rozumiem, ze nie ma takiego sposobu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak zadziala na jednej literze, ale cos mi sie nie wydaje ze to dokladnie to czego szukasz, bo nie zadziala na wiecej niz jedej literze. Cytat .-b (wszystkie znaki minus "b") to właśnie [^b] moze napiszesz dokladnie jaki masz problem, tak latwiej szuka sie rozwiazania. wykombionowalem cos takiego jesze:
to zdaje sie spelniac twoje warunki, ale to dziwne rozwiazanie ... Ten post edytował ghostrider 31.10.2005, 17:34:32 -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że strstr będzie lepsze (szybsze) (jeżeli dobrze oczywiście rozumiem temat...
![]()
-------------------- "Tylko myśl dojrzała i jasna daje się wypowiedzieć w słowach prostych" - prof. Witold Doroszewski
Warsztat: os: Windows XP, serwer: Apache 2.0.55, php: 5.1.4, baza danych: MySQL 4.1.7. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytaj do końca to co napisałem
![]()
a znak ^ również moze być, bo przecież najprostszym sposobem jest zanegowanie prawdy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, tu nie ma wątpliwości, że najlepsze jest Twoje zastosowanie, ale założyciel tematu nie do końca chyba wie o co mu chodzi, bo gdy podajemy różne, dobre rozwiązania tego "problemu" on nadal utrzymuje, że to jego problemu nie rozwiązuje...
Po prostu dorzuciłem kolejną opcję, żeby założyciel miał większy wybór metod ![]() -------------------- "Tylko myśl dojrzała i jasna daje się wypowiedzieć w słowach prostych" - prof. Witold Doroszewski
Warsztat: os: Windows XP, serwer: Apache 2.0.55, php: 5.1.4, baza danych: MySQL 4.1.7. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- There are 10 types of people in the world:
|
|
![]()
|
|
@laq:
To na pewno się przyda, ale nadal nie wiemy czy nasze porady Ci się przydały... I nadal nie wiemy, czy ten problem nie jest przypadkiem bardziej skomplikowany. -------------------- "Tylko myśl dojrzała i jasna daje się wypowiedzieć w słowach prostych" - prof. Witold Doroszewski
|
|
![]()
|
|
odpowiedz na moje pytanie to "[^b]", podal ja juz w pierwszej odpowiedzi ghostrider - serdeczne dzieki. nie wiem czemu, gdy sprawdzalem to za 1. razem to nie zadzialalo... no a lukirowi i marastowi78 zycze lepszego czytania ze zrozumieniem (a sobie lepszego sprawdzania skryptow)
![]() |
|
|
![]()
|
|
hehe spoko ja zrozumiałem dobrze tylko ty ciagle nie rozumiesz co napisałem
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:30 |