![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę majacą 230 kolumn po 3000 tysięcy wierszy danych.
mam pytanie czy należy się przejmować wielkościa tabeli. Czy może lepiej ją podzielić na mniejsze. Mi wygodniej jest mieć 1 duzą. zastanawiam się tylko czy przy wielu zapytaniach taka jest wydajna czy lepiej jest mieć kilka mniejszych ? Czy mam się nie przejmować bo ta tabela jest po prostu nieiwelka ? Czy dodawanie parametrów index znacznie zwiększy wydajność. Dziękuję z góry za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ilosc kolumn u Ciebie na 99% jest wynikiem zlego, a nawet bardzo zlego, zaprojektowania tej bazy. Opisz po krotce co tam trzymasz, napisz jakie masz kolumny (tylko nie wymieniaj wszystkich!
![]() Indexy potrafia przyniesc bardzo duzy wzrost wydajnosci, trzeba tylko wiedziec jak ich uzyc. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja troceh z innej beczki, dopiero od kilu dni bawie sie w php ale nurtuje mnie jedo pytanie, chodzi o to ze mam wykupione konto www z jedna baza mysql i uzywam jej dla forum phpbb i teraz mnie ciekawi czy moge ja jeszcze do czego uzyc czy jest juz ona niedostepna dla innych skryptow tzn czy moge ja uzyc w systemie newsow itp elemetach php, czy nie wywola to jakiegos bledu lub nie uszkodzi mojego forum?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie ma znaczenia bo i tak będziesz musiał zrobić nową tabele
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moge zainstalowac dwa forum na jednej bazie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz tylko jesli to to samo forum phpbb to musisz zmienic prefix jak będziesz instalował na inny bo tak to zastąpi tablice.
Standard to phpbb_ i tu juz lecą konkretne nazy tabel a jak przy instalacji 2 forum zmienisz prefix to na np: forum_ to nie bedzie problemu ![]() Ten post edytował JOHNY 12.07.2004, 17:25:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie ze mozesz dodac do tej samej bazy, wazne zeby nazwa tabeli sie nie powtarzala i suma wszystkich tabel nie przekraczala dopuszczalnej wilkosci bazy
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
spoko teraz wszystko skumalem
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:05 |