![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam domenę w ovh wodnikns.pl mam vps w ovh z ip 144.217.244.108 konfiguracja 1. w panelu ovh w "strefie dns" ustawiłem rekord A na adres 144.217.244.108 w panelu ovh w strefie "serwery dns" standardowe dnsy ovh strona i poczta działała prawidłowo konfiguracja 2. w panelu ovh w "strefie dns" pusto w panelu ovh w strefie "serwery dns" i "GLUE" ustawiłem ns1.wodnikns.pl 144.217.244.108 i ns2.wodnikns.pl 144.217.244.108 nic nie działa, poczta przysyła błąd "domena nadawcy musi istniec", ping nie znajduje ip i teraz moje pytania. 1. różnica między własnym DNS a DNS OVH jest tylko taka że jak będę chciał przekierować subdomene to będę to musiał zrobić w panelu ovh a nie na własnym vps? (oczywiście nie wnikając w zagadnienia techniczne) 2. konfiguracja 2 nie działa bo mam źle ustawione w panelu OVH czy bardziej zła konfiguracja binda na vps? 3. jeżeli mam własny dns na vps zmiany odświeżają się od razu czy standardowo po pewnym czasie? 4. zostawiając konfiguracje 1 możliwe że wszystko jest poprawnie i można tak zostawić? 5. korzystając z konfiguracji 1 dns na moim vpsie jest nieistotna czy jednak i tak potrzebna? 6. przy konfiguracji 1 jakim cudem poczta działa prawidłowo skoro MX nie jest ustawiony? Ten post edytował adi456 29.03.2017, 14:23:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. tak
2. kwestia Binda na VPS i pewnie czasy propagacji 3. nie do końca. musi minąć pewien czas propagacji domeny na globalne DNS. Jednak w przypadku subdomen na tym samym IP odpalają się od razu 4. tak, moża, ja mam tak wszystkie swoje domeny tak ustawione 5. możesz go nawet wywalić. 6. Bo domyślnie ustawia się na IP serwera. Ale MX powinien być. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki prawie wszystko jasne, kwestia tylko jeszcze pytania nr 6 tj "przy konfiguracji 1 jakim cudem poczta działa prawidłowo skoro MX nie jest ustawiony?"
pytam dlatego że trochę boje się przenosić domene do OVH bo tam nie ma możliwości przekierowania MX na zewnętrzny serwer/ip (infolinia potwierdza) chyba że można to jakoś obejść i np MX przekierować na subdomene a dopiero subdomene na zewnętrzne ip chociaż teraz to rozumiem tak, jak przenosimy cały ruch to wystarczy rekord "A" na ip VPSa (czyli tak jak w moim przypadku) tylko w przypadku gdy poczta jest na innym serwerze niż reszta wtedy stosujemy MX dobrze myślę? nie chce się wkopać z OVH bo potrafią mieć różne ukryte ograniczenia które wychodzą po czasie jak myślicie kupować tam domenę? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam domeny tylko w ovh.
Mam tak że domena jest przekierowana prez rekord A, natomiast MX wskazuje na domenę właściwą. Działa dobrze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:53 |