![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje przerobić stronę z PHP4 na PHP5, ale już w pierwszej chwili pojawił mi się błąd,
mianowicie z otwarcie parsera <?, to nie było problemem gdyż tylko wystarczy dodać <?php i bo kłopocie, ale nie o to mi się rozchodzi. w plikach które zawierały wiele textu stosowałem zagnieżdzanie php Kod <?=$var?> i było to dobre. w PHP5 już tak nie jest zamiast zmiennej $var to drukuje się cały ten kawałek skryptu. dopisując po ? php też nic nie daje, a jakoś nie widzi mi się aby wszędzie pisać Kod <?php print $var;?> jest jakaś zastępczy sposób wyświetlania tej met. drukowania textu jak Kod <?=$var?> ![]() Ten post edytował Tom+ 4.03.2006, 15:50:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual:
Cytat short_open_tag boolean Tells whether the short form (<? ?>) of php's open tag should be allowed. If you want to use php in combination with XML, you can disable this option in order to use <?xml ?> inline. Otherwise, you can print it with php, for example: <?php echo '<?xml version="1.0"'; ?>. Also if disabled, you must use the long form of the php open tag (<?php ?>). Notatka: This directive also affects the shorthand <?=, which is identical to <? echo. Use of this shortcut requires short_open_tag to be on. ustaw opcje short_open_tag na 1 w pliku php.ini, lub na początku pliku php daj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i właśnie tutaj mam problem, gdyż sam już wczesniej ustawiłem short_open_tag na ON zamiana na TRUE, 1 tez nic nie dawało, ale spróbowałem z za radą i zastosowałem w skrypcie ini_set()
i wciąż nie działa tak jakbym ja chciał Kod short_open_tag = On Kod <?php ini_set('short_open_tag', 1); ?> ... text ... <?=$var?> ... text ... a wyświetla Kod ... text ... ... text ... bez czy z ini_set() rezulatat ten sam. co jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utwórz plik .htaccess i daj w nim:
Kod phpflag short_open_tag 1
|
|
|
![]()
|
|
ehh, nadal nic, to samo, bez zmian
plik oczywiście umieściłem w katalogu /conf apacza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. masz dostęp do konf. apache/php? Jak tak, to.. LOL
![]() Plik .htacces działa tylko na Unix ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytania:
1.
^^ to jest caly kod, ktory testujesz? masz zdefiniowana wartosc $var? 2. Resetowales apacha po zmianch w php.ini? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
@netjaro
to chyba nei powiedziałem mam serwer WAMP @dr_bozno zawsze! zawsze resetuje jak robie jakieś zmiany. $var jest zdefiuniowany wcześniej $var=$_GET['var']; gdyż pobiera dane z URLa, ale podając na początku skryptu np. zaraz za ini_set() to daje ten sam rezulatat. czyli $var napewno zawiera jakąś treść. |
|
|
![]()
|
|
WAMP = Windows, więc htaccess nic nie da..
|
|
|
![]()
|
|
nie sposób zauwazyć że się nie działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Cytat zawsze! zawsze resetuje jak robie jakieś zmiany. OK2. Czemu .htaccess mialby nie dzialac pod windowsem? 3. Zawsze mozesz latwo zamienic "<?=" na "<?php echo " 4.
i dostaje Kod blabla [lol] the end. ========== a w php.ini mam ustawione short_open_tag = On 5. Jak mowi manual: short_open_tag --> PHP_INI_PERDIR PHP_INI_PERDIR 2 Entry can be set in php.ini, .htaccess or httpd.conf czyli ini_set('short_open_tag', 1); nie zadziala 6. moze php nie akceptuje ci pliku php.ini? Sprawdz czy zmiany w nim sa zauwazalne, np.
powinienes dostac notice'a zmien error_reporting na E_ALL a potem na zero (0) i sprawdz czy to cos zmieni -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(dr_bonzo @ 2006-03-04 15:00:26) 6. moze php nie akceptuje ci pliku php.ini? Sprawdz czy zmiany w nim sa zauwazalne, np.
powinienes dostac notice'a zmien error_reporting na E_ALL a potem na zero (0) i sprawdz czy to cos zmieni error_reporting = 0 a później error_reporting = E_ALL nic nie zmieniło, żadnych błędów. oczywiście nie potrzebne error_reporting wykomentowałem ; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("NetJaro") Plik .htacces działa tylko na Unix rotfl, skąd bierzesz takie rewelacje? Cytat plik oczywiście umieściłem w katalogu /conf apacza A nie powinnien on być w katalogu ze skryptem? |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Wave @ 2006-03-04 15:25:43) Cytat plik oczywiście umieściłem w katalogu /conf apacza A nie powinnien on być w katalogu ze skryptem? yy, pewnie masz racje ze katalogu ze skryptem, tylko dlaczego jak dodaje ten plik wyskauje mi error 500 ? Internal Server Error he? error_raporting ustawiłem na E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_STRICT, ale na porzpednich (za rada dr_bonzo) też jest ten blad . |
|
|
![]()
|
|
Tom+, kontakt z Administratorem
![]() Wave, pomyłka ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
@NetJaro
ja jestem tym adminem ![]() fakt że na Windowsie, ale od czegoś trzeba zaczać |
|
|
![]()
|
|
sprawdz czy php uzywa php.ini (zajrzyj do manuala od instalacji php na windowsie -- zam tego nie robilem od kilku lat wiec nie znam szczegolow, gdzie jaki plik przeniesc):
zobacz wynik funkcji phpinfo() i sprawdz wartosc: "Configuration File (php.ini) Path" i tam wrzuc php.ini -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(dr_bonzo @ 2006-03-04 17:17:13) zobacz wynik funkcji phpinfo() i sprawdz wartosc: "Configuration File (php.ini) Path" i tam wrzuc php.ini brakowało tej rady!! dzięki! teraz już działa tak jak trzeba ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:14 |