![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam utworzony formularz w php. Wszystko ładnie chodzi, oprócz sprawdzania walidacji poprawnego wpisywania adresu email...Podaję kod php mojego formularza:
W jaki sposób można dodać walidację adresu email do tego formularza php. ? Czy trzeba od nowa przebudować cały plik .php Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2003 Skąd: rykowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod {2,6} jak już.Najlepiej poszukaj gotowej klas z jendego z frameworków (np Zend\Validate\Email) i wykorzystaj do spawdzenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up jaka końcówka ma 6 znaków?
Pomijając to że wyrażenie jest błędne. Ten post edytował !*! 18.03.2013, 13:34:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował adamantd 18.03.2013, 17:41:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up jaka końcówka ma 6 znaków? Pomijając to że wyrażenie jest błędne. również nie widziałem domeny o sześciu znakach, dziesięć to co innego ale sześć. jak by koś pytał domena o dziesięciu znakach to xn--fiqs8s (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze taka funkcja
Dzięki wszystkim za oddzewy//// I tu mam pytanie dotyczące tej funkcji... Jak ją mogę użyć, gdzie ją dopisać w swoim formularzu? Wkleiłem ją w swoim formularzu ale walidacja sprawdzania wpisywania danego adresu email nie działa.... Słabo znam się na PHP i dopiero raczkuję w tym zakresie...Ewentualnie poszukam jeszcze gotowej klasy jak radził "viking" ... Muszę to rozgryzc co z czym się je....Pozdrawiam serdecznie wszystkich.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up jaka końcówka ma 6 znaków? .museum : http://www.nic.museum/ .travel : http://www.travel.travel/ Ten post edytował sowiq 18.03.2013, 19:41:57 |
|
|
![]()
|
|
Więc tak, znalazłem rozwiązanie walidacji przez javascript ze strony: walidacja i w pliku kontakt.php dodałem następujące wartości... Wczesniej utworzyłem plik .js z kodem , który jest na tej stronie, i dałem ten plik na serwer. Podaję kod .php zmieniony , tylko te linijki , które dodałem w pliku kontakt.php"
To co dodałem , jest podkreślone. Mimo tego walidacja nie działa mi.... JS jest włączone Chcę dodać walidację w js jak i potem w php... Ten post edytował piotrino 18.03.2013, 23:05:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale Ty kombinujesz, przecież dostałeś wyżej rozwiązanie.
dodajesz to do swojego kodu i z glowy, popraw tylko na poprawna zmienną bo nie patrzyłem nawet w kod, więc nie wiem jak u Ciebie się ona zwie. |
|
|
![]()
|
|
Ale Ty kombinujesz, przecież dostałeś wyżej rozwiązanie.
dodajesz to do swojego kodu i z glowy, popraw tylko na poprawna zmienną bo nie patrzyłem nawet w kod, więc nie wiem jak u Ciebie się ona zwie. Chyba za dużo kombinuję...Hm.. dodałem ten kod do .kontakt.php:
I kod nie działa mi. Po wpisaniu jakiegoś tekstu w pole email, wysyła mi go...Chodzi mi żeby po wpisaniu adresu email w złym formacie, czy bez małpy obok pokazywało się ostrzeżenie że błędny adres mail jest wpisany coś w tym rodzaju.. Jeszcze oprócza kodu w php próbuję w js jak wyżej opisałem....Pozdrawiam serdecznie P.S Nie wiem czy w dobrym miejscu dodałem ten kod... Ten post edytował piotrino 18.03.2013, 23:19:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2003 Skąd: rykowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To include .museum, you could use ^[A-Z0-9._%+-]+@[A-Z0-9.-]+\.[A-Z]{2,6}$. However, then there's another trade-off. This regex will match john@mail.office. It's far more likely that John forgot to type in the .com top level domain rather than having just created a new .office top level domain without ICANN's permission. http://www.regular-expressions.info/email.html Dziwne że działa od kilku lat skoro jest błędy, ale możliwe że warto zweryfikować to co się zrobiło kiedyś. Ten post edytował Gligamesh 18.03.2013, 23:32:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszy z możliwych sposobów wytłumaczenia Ci jak zwalidować adres e-mail zwracając jakąś tam wartość w przypadku błędu w samym php bez js:
Ten post edytował adamantd 18.03.2013, 23:37:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I kod nie działa mi. Po wpisaniu jakiegoś tekstu w pole email, wysyła mi go... Kolego, ten kod działa idealnie. Problemem tutaj jest programista (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zwróć uwagę, że kod nie waliduje adresu email wpisanego przez użytkownika, tylko adres podany kilka linijek wyżej, który jest poprawny:
|
|
|
![]()
|
|
Kolego, ten kod działa idealnie. Problemem tutaj jest programista (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zwróć uwagę, że kod nie waliduje adresu email wpisanego przez użytkownika, tylko adres podany kilka linijek wyżej, który jest poprawny:
Woops , sorki nie zauważyłem, nie zwróciłem uwagi. Masz rację, nie o to mi chodziło, chodzi mi o walidację adresu email wpisywanego przez użytkownika, w razie wpisania złego formatu adresu email, oprócz ostrzeżenia o tym, ale także nie wysyłało mi maila z formularza. Dopiero po poprawnym wpisaniu adresu email może zostać wysłana wiadomość(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! P.S Jednak jak znajdę czas to muszę o wiele wiecej poświęcić czas na naukę php... Niby umiem korygować błędy w kodzie php, ale sam bym nie napisał od początku np. kodu walidującego adres mail...Pozdrawiam P.S Znalazłem ten oto kod, : Cytat if(filter_var('login@example.com', FILTER_VALIDATE_EMAIL)) { echo 'Adres e-mail poprawny'; } else { echo 'Adres e-mail niepoprawny'; } Po wpisaniu tego kodu w kontakt.php: i probie wysłania wiadomości ze złym formatem emaila dostaję komunikat Cytat adres mail poprawny // wiadomość została wysłana Ręce mi opadają. Kombinuję na wszystkie sposoby... Chodzi mi zeby mi nie wysyłało wiadomości z nie poprawnym adresem mailowym, po uprzednim pokazaniu komunikatu o "niepoprawnym addresie mailowym"....Ok , na dziś dam sobie spokój, od jutra walka na nowo...
Ten post edytował piotrino 19.03.2013, 02:27:26 |
|
|
![]()
|
|
Kolego, cieszę się, że próbujesz mimo wszystko. Tak trzymaj! Poniżej masz rozwiązanie. Oczywiście musisz zmienić pole_z_adresem_email na nazwę taką, jaką masz u siebie (zapewne email).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz funkcję sprawdzającą e-mail to musisz do niej ten e-mail przekazać. Jeśli chcesz żeby sprawdzała wpisany w formularz to musisz przekazać do niej POSTa z tym wpisanym e-mailem, a nie jak wyżej na ślepo zmienne ze stałą wartością lub co gorsza ręcznie wpisany w kodzie strony poprawny adres e-mail (który przechodzi walidację, bo czemu ma nie przechodzić skoro jest poprawny).
|
|
|
![]()
|
|
Kolego, cieszę się, że próbujesz mimo wszystko. Tak trzymaj! Poniżej masz rozwiązanie. Oczywiście musisz zmienić pole_z_adresem_email na nazwę taką, jaką masz u siebie (zapewne email).
Witam kolego Sowig, po wpisaniu tych danych do pliku .php: Podaję kawałek kodu:
Wszystko ładnie się zapisało, bez błędów, ale po uruchomieniu strony i wejsciu na kontak mam zaraz komunikat że wiadomość wysłana, a pole email na czerwono zaznaczone. Jak się domyślam sprawdza mi tylko ten email czy jest poprawny i automatycznie wysyła mi komunikat: ze wiadomość wysłana została.. Kod if(filter_var($_POST['sieciowiec74@gmail.com'], FILTER_VALIDATE_EMAIL)){ Nawet jak wpiszę inny adres w miejsce mojego , to mam taki sam komunikat... Chodzi o o walidację poprawnego wpisywania adresu email przez użytkownika, jak zle wpisze adres mailowy (bez @, czy w inny sposó(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) to zeby się pojawiało pole na czerwono i komunikat o nie poprawnym wpisywaniu adresu mail przez użytkownika... Kurcze trudno mi idzie nauka php(umiem napisać bardzo prosty skrypt z echo itp...) ale jakbym miał programować w php, to chyba nie nadawałbym się .... Choć muszę przyznać, że jak są błędy w jakimś .php to nie mam problemu raczej w rozwiązaniu żeby plik .php się uruchomił bez błędów...Chodzi mi o braku ";" , " ' ' " itp...Z drugiej strony programowanie nie ciągnie mnie,(mam inne pole do popisu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) chyba że coś muszę zrobić na stronie, to bez php się nie obędzie... Mus nie mus trochę trzeba "liznąć" tego php... Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]()
|
|
Zapoznaj się z działaniem POSTa i podstawową obsługą formularzy w PHP, bo widać braki w podstawach.
jeśli w formularzu masz pole input
to w PHP po jego wysłaniu odnosisz się do jego zawartości w taki sposób
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 23:29 |