![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 3 Dołączył: 26.07.2010 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam otóż jakiś czas temu założyłem sobie internet w vectrze - 64 mbit/y modem cisco + router.
Ale mniejsza z tym posiadam publiczne (vectra twierdzi iż już stałe) IP 31.XX.XXX.XXX. Mam także wykupioną domenę (imie-nazwisko.pl) w lh.pl. Jako że chciałem do tego zakupić certyfikat SSL, w firmie domeny.pl - obecnie promocja test 30 dni za free, więc postanowiłem spróbować. Lecz problem polega na tym iż zastrzegają sobie oni że wysyłają certyfikat i wszelkie potrzebne dane na adres mailowy podlegający podanej domenie w moim wypadku jakis user@imie-nazwisko.pl. Pomyślałem sobie no cóż to postawię ten serwerek poczty, przyda się. I tu pojawia się problem po pierwsze spamhaus ma już moje ip w liście "spamerów" - maile z oryginalnego sendmaila dochodzą tylko na o2 (gmail czy interia) nie przyjmuje ich wracając do mnie komunika iż IP jest zablokowane - to mój pierwszy problem. Korzystając z tego tutoriala klik. Zainstalowałem postfix + dovecot + maiamailguard i jeszcze kilka innych zabezpieczeń. Po czym na serwerze z 'telnet'u spokojnie mogę się zalogować jako user stworzony przez postfixadmin'a, wszystko wydaje się ok. W kliencie mailowy (thunderbird) także pomyślnie łączę się z kontem pocztowym. Lecz przy próbie wysłania maile wgl nie dochodzą, w logach nie ma żadnej sensownej wiadomości, zwykłe komunikaty o podłączeniu i rozłączeniu. Wiadomości do mnie także nie przychodzą, przykładowy komunikat zwrócony przez gmail: Kod Technical details of permanent failure: Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 511 511 sorry, no mailbox here by that name (#5.1.1 - chkuser) (state 13). Drugi komunikat zwrócony przez o2: Kod <user@imie-nazwisko>: host mail.lh.pl[89.146.199.174] said: 511 sorry, no mailbox here by that name (#5.1.1 - chkuser) (in reply to RCPT TO command) Drugi komunikat mnie troszkę zdziwił pokazując host lh.pl zamiast mojego. I obecnie maile wysyłane nie dochodzą, jak i przychodzące nie dochodzą. Może ktoś zna sensowny tutek (choćby pochodny np. z debiana), z prawidłową instalacją SMTP i POP3 na FreeBSD 8. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. A więc sam rozwiązałem swój problem, dostawca domeny ustawiał automatycznie rekordy MX na swój serwer mail.lh.pl, skorzystałem z usługi free dns (własny "fragment" dns'a) i ustawiłem rekordy MX po swojemu i śmiga aż miło. Spamhaus także nie protestował i usunął mój ipik z listy pseudo spamerów, i wiadomości dochodzą do każdej skrzynki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 08:16 |