![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z polskimi znakami na stronie, gdy ustawię kodowanie utf-8 to na stronie działa ale za to nie działa jeśli pobieram z bazy danych.
W bazie mam kodowanie utf8_polish_ci... .. więc ustawiłem takie kodowanie utf8_polish_ci w sekcji <head> i polskie znaki zwracane z bazy danych zaczęły działać ale za to polskie znaki prosto z kodu krzaczą się. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sekcji head ma być UTF-8, bo taki zapis kodowania jest akceptowany przez przeglądarki.
To, że w bazie se ustawiłeś nie oznacza, że baza takiego używa przy połączeniu. Od tego jest parametr charset w inicjowaniu połączenia PDO albo zapytanie SET NAMES |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli musze wstawić coś takiego?
edit.: wstawiłem ten kod wyżej po polaczeniu z baza i zwraca mi jeszcze inne znaki niż bez tego... Jakie kodowanie mam wstawić? albo gdzie szukać tego jakie? Edit2: Probowałem wtawić kod: i jak wysyłam do bazy danych ę i ą to nie wraca żadna wartośc nawet krzaczków brak.. Pomocy. :] EDIT 3 Rozwiązanie było banalne...
tak trzeba było ustawić znacznik <form> a był ustawiony utf-8 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz wszystko działa z polskimi znakami. Ten post edytował djtomaszq 9.07.2015, 13:00:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:27 |