![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę właśnie skrypt do wgrywania zdjęć na serwer. Do tej pory mam
Ale potrzebuje rozbudować ten skrypt tak by user mógł wybrać do którego katalogu wgrywany będzie plik. I nie bardzo wiem jak to zrobić. Możecie zaproponować jakieś rozwiązanie? Ten post edytował Rico_ds 24.10.2007, 10:27:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy czy chcesz aby to było dynamiczne rozwiązanie, czyli użytkownik zakłada konkretny katalog czy też statyczne - ty zakładasz i definiujesz na stałe co użytkownik może sobie wybrać.
Rozwiń temat szerzej bo ciężko dobrac technologie po tym co napisałeś ![]() Pozdrawiam PheoniX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, myślę, że zdecydowanie statycznie. Zakładam, że użytkownik wybiera katalog główny(w formie rozwijanej listy? albo czegoś) z np: kuchnie, zabudowy itd.
i jednym polu dodaje miniaturkę, która jest zapisywana w podfolderze mini, a w drugim zapisuje duże zdjęcie w podfolderze max. Ten kod co podałem nie zakłada jeszcze wgrywania osobno miniaturki i dużego obrazka ale będzie;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak co do tej listy to wykorzystaj sobie <select>:
Wykorzystanie w PHP:
Później jak będziesz miał już zmienną katalog to wrzucasz ją
A co do tych miniaturek to zły pomysł, z doświadczenia wiem, że ludzie albo nie wiedzą jak zmniejszyć zdjęcie, albo robią to źle więc poczytaj sobie na temat biblioteki GD z PHP funkcje image i rób miniaturki dynamicznie za człowieka (można do tego dorzucić też zdjęcia bo ludzie wrzucać ci będą np. takie o rozdzielczościach > 2000 pikseli ![]() Pozdrawiam PhoeniX |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za pomoc. Pomyśle nad tym, ale osoba, która później będzie je wgrywać zna się na photoshopie, bo używa do obróbki zdjęć właśnie. A zdjęcia będą pokazywane w galerii flash, wiec chyba łatwiej podzielić to na miniaturki. Ale rozwiązanie wyświetlania to jeszcze kwestia do przemyślenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie zakładam nowego tematu ponieważ chodzi tylko o małą (chyba małą) zmianę tego skryptu, mianowicie:
Jak powinien wyglądać skrypt gdyby zamiast <select> użyć checkboxów? Chciałbym żeby była możliwość wybrania kilku katalogów naraz i wrzucić plik do wybranych (czyli jeden plik w kilka katalogów za jednym razem). PHP nie jest moją mocną stroną dlatego prosze o pomoc Pozdrawiam Neis |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 5 Dołączył: 24.08.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli znasz możliwe wartości checkbox'ów, to problemu nie będzie. Wykonujesz kilka IFów, dla których warunkiem jest
W środku IFa umieszczasz kod:
Pamiętaj jednak, że ktoś może przesłać Ci "../", co zaskutkuje zapisaniem pliku w folderze wyżej ( np. głównym skryptu ). Musisz każdą zmienną sprawdzić, czy nie posiada znaku "/" ani ".". P.S. $_POST['nazwa_pola'] stworzy się tylko, gdy pole jest zaznaczne, w przeciwnym wypadku będzie ona niezdeklarowana. Ten post edytował byqu 3.10.2008, 06:11:48 -------------------- Pozdrawiam,
Łukasz "Rutek" Rutkowski Eazu.pl, WebDay.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki ;]
Fakt, mialem maly problem no ale to bylo do przewidzenia przy mojej znajomsoci php ![]() No ale dałem rade Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.05.2025 - 07:29 |