![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
pewnie juz bylo, ale nie znalazlem, a pilnie potrzebuje: upload zdjec do konkretnego katalogu oraz w tym czasie generowanie dodatkowo miniatruki ktorej nazwa bedzie taka jak nazwa orginalu z dodaniem suffixa m czyli: zdjecie.jpg oraz zdjeciem.jpg jak to zrobic ? pozdrawiam Kamil |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja klasa (stara wersja):
http://rafb.net/p/REe4a563.html użycie bardzo proste, obczaj to:
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki, proboje to rozgryzc, powiedz do ktorej zmiennej mam przekazac sciezke pliku ? bo nie widze zeby sie z tego skryptu dalo tez uploadowac, maczo w php nie jestem jak widac ;/
Kod <?php $submit = $_POST['submit']; define("CATALOG","foty"); //definowanie katalogu dla plikow define("NUM_FILE","2"); //wyswietli 6 pol do zaladowania plikow if(!isset($submit)) { echo('<form action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'" method="post" enctype="multipart/form-data" class="form" id="upload">'."\n"); echo('<fieldset><legend>Wyślij nowe pliki na serwer</legend>'."\n"); for($i=0;$i<NUM_FILE;++$i) { echo('<label class="file"><span>Plik nr. '.($i+1).': </span> <input name="foto[]" type="file" /></label>'."\n"); } echo('<label class="submit"><span> </span><input type="submit" value="Dodaj" name="submit" /></label>'."\n"); echo('</fieldset>'."\n"); echo('</form>'."\n"."\n"); } for($i=0;$i<NUM_FILE;++$i) { $plik_tmp = $_FILES['foto']['tmp_name'][$i]; $plik_nazwa = $_FILES['foto']['name'][$i]; if(is_uploaded_file($plik_tmp)) { $dozwolone = array('jpg','jpeg');//rozszerzenia dozwolonych plikow $ext = strtolower(substr($plik_nazwa, 0, strrpos($plik_nazwa, '.'))); if(in_array($ext,$dozwolone)) { $nazwa_losowa = rand(123456789,987654321).'.'.$ext; $folder = CATALOG.'/'.$nazwa_losowa; move_uploaded_file($plik_tmp,$folder); echo '<p>Plik: <strong>'.$nazwa_losowa.'</strong> zostal przeslany na serwer! <a href="'.$_SERVER['REQUEST_URI'].'">Powrót</a></p>'."\n"; } else echo('<p>Nie możesz wgrać tego pliku na serwer. <a href="'.$_SERVER['REQUEST_URI'].'">Powrót</a>.</p>'."\n"); } } ?> mam cos takiego, ale wywala mi blad ze nie moge wgrac pliku na serwer. serwer ma ustawione upload_files na on co robie zle ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linie 19 - 23 odpowiadają za przechwycenie ścieżki (ewentualnie adresu URL) do pliku - dajesz je w konstruktor:
Blok try sprawdza czy plik został odpowiednio załadowany, jeżeli nie, wyrzuca wyjątek z odpowiednim komunikatem. -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
a ten drugi skrypt ? ktory zapostowalem ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci proponuję tą klasę, a użycie proste:
TU masz jeszcze inne przyklady uzycia -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:30 |