![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
I znów mam problem, a mianowicie mam tablice powiedzmy taką: $tab['a'] = 1; $tab['b'] = 4; $tab['g'] = 8; używając funkcji var_dump() zwraca ona nazwy komórek w tablicy czyli (a,b,g) potrzebuje się dowiedzieć jak mogę sam zrobić wyciągnąć tą nazwę, tak żebym mógł później wypisać tylko same nazwy komórek z tej tablicy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) i jeszcze jeden problem mam 2 tablice w bazie danych na mysql tablice typu MyIsam user id imie telefon userId nr chce się dowiedzić ile jest przypisanych nr tel dla danego usera wlacznie z tym ze jak dla jakiegos nie ma to zeby mi wypisalo 0 a nie niewypisywalo wcale do tej pory robilem to tak: select Id, count(nr) from user,telefon where id=userId i jak mialem 2 uzytkownikow ale tylko do jednego byly przypisane nr to dostawalem taki wynik: id | count 1 | 5 a chce dostac cos takiego id | count 1 | 5 2 | 0 pomocy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1) FOREACH - patrz manual
ad2) nie: from user,telefon a: from user left join telefon oraz group by |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
group by zapomnialem dopisac w kazdym razie dzieki wielkie za opd (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Pozdrawiam cos sobie nie moge z tym join'em poradzic u mnie dzialajacy sql wyglada tak: select email, count(linkipanoramy.idUsers) from users, linkipanoramy where users.idUsers=linkipanoramy.idUsers group by email tylko nie wyswietla mi jak ktos nie ma czegos w linkipanoramy a chcialbym zeby wyswietlilo takze jego email i 0 |
|
|
![]()
|
|
Czego nie zrozumiałeś w
Cytat nie: from user,telefon a: from user LEFT JOIN telefon ? Napisałem ci NIE i podałem Twój kod a potem napisałem TAK i podałem prawidłowy kod z LEFT JOIN. A ty co? A ty lejesz na to i nadal walisz jak waliłeś.... no nie, dodałeś group by. Ale to tylko część mojej wypowiedzi :/ |
|
|
![]()
|
|
jak robie z LEFT JOIN to mi nie chce to działać i datego pisze jeszcze raz
|
|
|
![]()
|
|
....
To napisz, że ci nie działa a nie wracasz do złego pomysłu! Jak ci nie działa to: 1) Podaj błąd 2) Podaj kod jaki spłodziłeś 3) Zastosuj się do tego tematu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie |
|
|
![]()
|
|
moj kod:
błąd: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'left JOIN linkipanoramy where users.idUsers=linkipanoramy.idUsers group by email' at line 1 |
|
|
![]()
|
|
Przecież między FROM a LEFT JOIN ma być nazwa tabeli.
Tak ja ci podałem w przykładzie, tak jest podane w manualu. Czytałeś co ci napisałem? O zaglądanie do manuala już nie pytam, bo pewnie nawet nie raczyłeś. Poza tym LEFT JOIN ma składnie z ON Zajrzyj proszę do manuala |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:15 |