![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebuje pewnej funkcji. mam tablice:
i chce zrobic aby po wywołaniu szukanej funkcji w tekscie (np. znienna $text) pozmienialo (str_replace) tam gdzie jest $array[X][X] na wartosci jakie sa zamieszczone w tablicach. Bardzo wazne jest aby tablica $array mogla miec dowolna liczbe wymiarow (np. $array[][][][][][]). z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a skad funkcja ma wiedziec, ktora wartosc, w ktorym wymiarze ma wybrac? :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wlasnie po to pisze na forum. Gdybym wiedzial jak to zrobic to bym sie nie pytal.
Myslalem nad wyrazeniami regularnymi, aby wyciagnac z tekstu elementy ktore posuja do podobnego wzoru: $array([NUMER]){1,} i puzniej znajac je pozmieniac na wlasciwa wartosc ale nie wiem jak to zrealizowac. Ten post edytował phprogrammer 4.11.2005, 07:33:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
hmm ... nie wiem po co ci ( i jak chcesz to ogarnąć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ) wiele wymiarów ale dla tablicy array('value'=>'replace','value2'=>'replace2') jest gotowa funckcja strtr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual wyjaśnij może bardziej jak by miało to działać z większą ilością wymiarów ... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
ActivePlayer: Nie moge napisac 'text '. $zmienna .' ciag dalszy' ani "text $zmienna ciag dalszy" bo tekst jest odczytywany z pliku ( implode('', file('file.txt')) ).
orson: Ale najpierw musze wiedziec co mam pozmieniac. jedynie co wiem to ze jest tablica $array i ma dowolna liczbe wymiarow (czyli moze byc albo $array[1][2][3][0][9] albo $array[6] a nawet $array[1][1][1][1][1][1][1][1][1][1][1]). a to przykladowa zawartosc pliku file.txt (specjalnie uzylem $tbl a nie $array aby sie nie mylilo): Kod ple pple ple $tbl[0][2][1] i tak dalej $tbl[1][0][2]... i chce aby pozmienialo w zmiennej $text ( $text = implode('', file('file.txt')) ) wszedzie gdzie jest '$tbl[x][x][x]' na tekst zapisany w tablicy $array utworzynej w skrypcie tablicy $array[x][x][x]. czyli jezeli tablica $array ma wartosc:
to w efekcie powinnismy uzystac takie cos: Kod ple pple ple t021 i tak dalej t102... wytlumaczylem najlepiej jak mogle a jak ktoś mi napisze zeby pozmieniac str_replace('$tbl', '$array', $text); to sie powiesze ale najpierw udusze tego kto to napisal,niezrozumiawszy o co mi chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ps. ufam ze na tym forum sa inteligentni ludzie Ten post edytował phprogrammer 4.11.2005, 14:57:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 22:17 |