![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie dziwne pytanie, czy da się zrobic tak, aby TYLKO 1 z poniższych pól tabelki było "rozciągane", tzn mam takie cos: Tworzy się tabelka z dwoma kolumnami i z jednej strony ma 5 wierszy, z drugiej - 1. Wszystkie wiersze mają atrybut "vertical-align: top". Chcialbym, aby wiersze z lewej kolumny (4 górne wiersze) NIE BYŁY rozciągane, jeżeli w kolumnie prawej zwiększe ilość tekstu (chcę tylko aby powiększał się wiersz 5-ty czyli ostatni). Czy jest jakiś sposób / trik na takie coś? Pozdrawiam -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli zwiekszy sie szerokosc ktorejs z komorek po lewej stronie, automatycznie zostana powiekszona nastepne.
to raczej na pewno, nie mam innego pomyslu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jednym z dobrych rozwiązań jest zastosowanie tabeli w tabeli ja tak robie i jest dobrze
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
A tak wogóle, to tabele są strasznie nieobliczalne. Trzeba uważać, jak sie robi np tabele o szer. 760px, bo wysdtarczy wpisać odpowiednio długi ciąg znaków bez spacji np aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i wtedy tabele sie rozjadą heheheheheheh nienawidzę ich
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Dwight @ 2005-03-06 11:11:12) jednym z dobrych rozwiązań jest zastosowanie tabeli w tabeli ja tak robie i jest dobrze Jedym słusznym jest nie używanie tabel ![]() -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
każdy dobry serwis używa tabel...
ja tam nie mam z tym problemów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
A zrób np trzy kolumny w tabeli i wpakuj daj możliwość pobawienia się np. komentarzami, wpakowywaniem zdjęć przez inne osoby i zobacysz, czy tabele są takie piękne. ja teraz włąśnie knuje jak tu przenieść tabelowy serwis na divy, bo już mnie szlag trafia.
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Dwight @ 2005-03-06 12:27:15) każdy dobry serwis używa tabel... Jeśli możesz to zdefiniuj ten dobry serwis. Bo chyba mamy inne pojęcia na temat dobrych serwisów. Mówię tu oczywiście o semantyce. -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba podac wysokosc tabeli i potem ta ostatnia komorke dac na 100%
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To po co divy w tej tabeli? Zastanów się trochę.
|
|
![]()
|
|
To ja wszystkim programistom skażonym przestarzałą technologią tworzenia stron proponuje to http://helion.pl/ksiazki/pswsta.htm
Przesłanie tej książki to coś w stylu Obudź się nie używaj tabel do layoutu stronu. -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Cysiaczek @ 2005-03-07 05:52:57) To po co divy w tej tabeli? Zastanów się trochę. Aby uzyskac w prosty sposob taki efekt jaki chcial @slash^. Mi w niczym nie przeszkadza mieszanie tabel z divami jezeli nie zwieksza to ilosci kodu i jest kompatybilne ze standardem. A jaka jest Twoja propozycja? napisales trzeci post i na razie nie podales zadnego rozwiazania.Ja tez przeszedlem z tabel na divy i tabele stosuje w skrajnych przypadkach ale przy divach tez czsem szlag mnie trafia bo sa pewne sytuacje ktorych nie da sie w prosty sposob uzyskac stosujac tylko same divy. Np cos takiego: -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:52 |