![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Skąd: z Czelsy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.Chcialbym nie umieszczac w kodzie php hasla dostepu do bazy danych. Jak to uczynic? Probowalem tak:
ale nie laczy wtedy z baza (access denied) przy czym Cytat b98f29fed4658e4bca011cb7bafa19c3ec49c5b9 jest to Cytat sha1('haslo') Jak rozwiazac ten problem? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
sha1 jest hashem. dziala w jedną stronę.
sha1(sha1('haslo')) != 'haslo' ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Skąd: z Czelsy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydawalo mi sie, ze MySQL przechowywuje hasla user-ow zaszyfrowane za pomoca MySQL-owego SHA1()
![]() Co byscie poradzili, zeby nie mozna bylo wyczaic jakie to jest haslo? Jesli utworze osobny plik w ktorym napisze funkcje laczaca z baza, to tez w zasadzie bedzie mozna go 'podejrzec'... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jesli hasla userow są przechowywane jako hash, to sprawdzenie czy podane haslo jest prawidlowe odbywa sie na zasadzie podanie hasla jawnego, shaszowania go i porownania z zapisanem hashem. Przy takiej procedurze podanie do weryfikacji hasha, zwroci nam bledną weryfikację
![]() Plik z połączeniem do bazki, co za tym idzie i z haslami, trzymane są zazwyczaj na serwerze,gdzie osoba postronna nie powinna miec dojscia. jesli ktos ci sie wlamie na serwer, to i juz bez hasel bedzie mogl ci narozrabiac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dodam tylko, ze mozna sobie hasla podawane jawnie w plikach zakodowac np. za pomoca base64. Ja tak robie. Czasem komus cos pokazuje w kodzie jak zrobilem (osobiscie.. nie wysylajac mu plik
![]() A robie to od momentu, kiedy znajomy pokazywal mi cos u siebie w kodzie i otworzyl plik, w ktorym oprocz tego co chcial mi pokazac, mial tez podane hasla. Nie wykorzystalem go do tej pory, ale im mniej wiem tym lepiej spie ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 04:32 |