![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam klasę
Tworząc obiekt klasy galeria_foldery zgłasza wyjątek tak jak powinno być. Jednak $e-getMessage() zwraca mi null zamiast komunikatu błedu. Coś robię nie tak? Ten post edytował Papub 22.04.2012, 17:18:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 7 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, niemożliwe.
Poza tym dziwną tą konstrukcje masz try..catch w class. Wrzuć tutaj kawałek działąjącego kodu który pokazuje Twój błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest akcja "galerie". Tutaj mają być wykonane pewne operacje na plikach. Jeżeli wystąpi wyjątek musze porobić jeszcze korekty w bazie danych itd. Wynik działania akcji galerie jest błedny (wtedy tworzę $response['error'] = $e->getMessage()(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) i odczytuje jquery+ajax; Jeżeli jest wszystko ok to mam $response['pass'] = $e->getMessage();
Ogólnie rzecz biorąc wyjątek zostanie poprawnie zinterpetowany. Tzn. zostanie wywołany fragment kodu w catch {} ale nie działa to: $e->getMessage(); (zwraca null). Nie ma żadnego błedu w skrypcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 7 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tzn. bardziej mi chodziło o to żebyś dał kod który mógłbym sobie wkleić w jakiś testowy projekt w symfony i tam sprawdzić. To co dałeś powyżej ma blok try-catch zaraz na początku klasy a to jest błąd. Jak zrobiłem sobie akcję i przekleiłem ten cały try-catch to działa tak jak powinien - $e->getMessage() zwraca string "Brak folderu galerii". Jak pokażesz kod który nie działa tak jak się tego spodziewasz to może uda nam się znaleźć błąd.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
hmmmm. A może źle się wyraziłem. Sprawdzam odpowiedź skryptu w Firebugu. On pokazuje {"error":""}
czyli pusty string ale nadal nie tak jak powinno być (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Napisałem od nowa i teraz działa. Mam jeszcze pare pytań ale to dotyczy tego samego tematu więc nie bedę zakładał nowego. Mianowicie mam operacje na plikach. Bardzo dużo if-ów z 20. I za każdym rezem jeżeli coś jest nie tak mam zgłaszać wyjątek? co 2 linijki będę miał throw new Exception(); Nie idze tego jakoś obejść? W c# np w bloku try nie trzeba zgłaszać wyjątków. Jeżeli coś pójdzie nie tak uruchomi się to co w catch {}. Tutaj trzeba ciągle zgłaszać |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:19 |