![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
są sobie dwie tabele np.: Artykuły i Kategorie w relacji 1:m czyli kategoria ma wiele artykułów a artykuł ma jedna kategorie. Kiedy utworze CRUD w symfony wszystko działa jak powinno czyli kiedy chce dodać artykuł mam na rozwijanej liście kategorie. Ale kiedy dodaje kategorie mam tylko możliwość dodania nazwy kategorii, a chciałbym żeby można było od razu przypisac nowo dodawana kategorie do istniejących artykułów. Podobnie z edycja - chce poza możliwością edycji nazwy kategorii wyedytowac przypisanie do artykułów... Jak się za to zabrać...? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób sobie formularz, który będzie Ci generował krotki np typu checkbox lub innego i po wybraniu krotek, do których ma zostać przypisana kategoria klikasz np zapisz. To jeżeli chodzi o widok. Następnie w akcji w pętli dodajesz albo aktualizujesz wpisy odnośnie krotek, które zostały wybrane i wsio:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dziekuje za wskazowki...
pora przejsc od slow do czynow, i z tego co zrozumialem i wygooglowalem zrobilem tak:
Utworzylem plik w /lib/form/doctrine/EmbedArticleForm.class.php, ktory zawieral:
W pliku /lib/form/doctrine/CategoryForm dalem:
... a w "formie" dla modelu Kategorii /frontend/modules/templates/_form.php mialem nadzieje spotkac (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) artyukuly i obsluzyc mniej wiecej tak:
ale nic z tego nie wyszlo :/ ? tzn. wyszlo ale nie to czego oczekiwalem... chcialbym miec mozliwosc zaznaczania na checkboxach przynaleznosci a nie jednoczesnej edycji przypisanych artykulow :/ Bede wdzieczny za wskazowki. Ten post edytował arturo23 17.02.2012, 11:05:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pracowałem pod Doctrine... Raczej pod Propelem, więc w zawartości raczej nie pomogę.
Cytat chcialbym miec mozliwosc zaznaczania na checkboxach przynaleznosci a nie jednoczesnej edycji przypisanych artykulow :/ Co masz na myśli? Może podaj przykład jakiś z życia wzięty np? Bo tak ciężko mi jest zrozumieć. Wiem, że podczas wprowadzania kategorii chcesz zaznaczyć artykuły, które będą przypisane do tej kategorii. tak? |
|
|
![]()
|
|
Po godzinach googlowania doszedlem do tego:
Jak dodaje Artykul mam: (IMG:http://fx1.pl/z1.png) ... to jest CRUD bez zmian i jest OK. Teraz kiedy dodaje Kategorie: Na razie doszedlem do tego... (IMG:http://fx1.pl/z2.png) I generalnie oto chodzi ale... Jak zapisac teraz te dane ? Rozumiem, ze mam nadpisac metode save() a w niej usunac przypisane do kategorii artykuly a pozniej w petli dodac spowrotem te zaznaczone ? Pytanie jak i gdzie ? Drugie pytanie to wydaje mi sie, ze malo elegancko dodalem te artykuly bo zrobilem tak:
co prawda dziala ale pisane to troche na wyczucie i po omacku - a zalezy mi aby zrobic to "zgodnie ze sztuka"... wiec jesli by ktos na to spojrzal i ewentualnie poprawil lub wskazal droge... |
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem, to metoda save() powinna załatwić to za Ciebie. Zaznaczasz i wciskasz przycisk. A metoda save() sama sprawdza czy taki rekord istnieje w bazie czy nie. Jeżeli tak, to update, jeżeli nie, to insert.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:28 |