![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na swojej stronie mam system subskrypcji, dla ludzi którzy podadzą swojego maila rozsyłana jest wiadomość w momencie gdy ktoś z użytkowników doda na stronę nową informację. Niestety obecne rozwiązanie jest dosyć uciążliwe dla tych osób które informację dodają , a mianowicie problem tkwi w tym że niektórzy mają po 200 - 300 subsryptorów (nie wiem jak to napisac ) . Czas potrzebny na pobranie danych o mailach i wysłanie na każdy adres odpowiedniego maila , przekracza maksymalny czas oczekiwania przeglądarki na odpowiedź z serwera. Co za tym idzie użytkownik zamiast zobaczyć potwierdzenie dodania informacji widzi "Nie można wyświetlić strony ...". Wpadłem na pomysł żeby sam proces rozsyłania maili był realizowany w ten sposób , że kawałek kodu odpowiedzialny za rozsyłanie umiesciłbym w oddzielnym pliku który byłby wykonywalny z powłoki i nie zwracał żadnych informacji zwrotnych do użytkownika, (tak jakby wykonywany byłby w tle) . Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi , może dam tu prosty przykład . Użytkownik dodaje info, info wpisywane jest do bazy danych , jeżeli wpisało się ok , wysyłane jest polecenie do systemu "uruchom skrypt wyslij.php z parametrem user = nazwa uzytkownika" a kolejna linijka kodu to potwierdzenie dodania wpisu do bazy wyświetlana w przeglądarce użytkownika. W tym miejscu chciałbym się spytać , czy to wogle jest do zrealizowania i czy rozwiąże to problem przekraczania czasu na odpowiedz z serwera . No i ew czy jest jakieś inne , lepsze, bardziej eleganckie , ogólnie lepsze rozwiązanie takiego problemu . Problem ten pojawia się gdy użytkownik ma "zapisanych na siebie" z 100 - 200 maili . Pozdrawiam -------------------- BetPlanet - zapraszam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:25 |