![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że były pokrewne tematy ale nie mogę ich dopasować do swojego problemu, próbowałem skonfigurować apache i bind odpowiednio do swoich potrzeb ale mam problem.
Zaczęło się od tego że zachciałem mieć subdomeny na localhost tak żeby po wpisaniu w przeglądarkę "akvarium.localhost" przenosiło mnie do innej strony niż "inna_subdomena.localhost" umówmy się że odpowiednio dla powyższych subdomen istnieją katalogi do których je podpinam: np dla "akvarium" jest to: "c:\appserv\www\akvarium" głównym katalogiem dla localhost jest zaś c:\appserv\www\ Jak mam skonfigurować bind i apache aby mi to poprawnie chodziło? oto moje pliki konfiguracyjne: na początek BIND "named.conf":
rndc.conf:
akvarium.localhost.txt:
a teraz APACHE w httpd.conf dodałem na końcu wpis:
i to tyle, jeśli chodzi o binda, to działa jako usługa i uruchamia się poprawnie, podobnie jak apache, pomóżcie -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
najlepiej założyć sobie domenę np. w dyndns.org, nasepnie w katalogu głównym u ciebie .htaccess wpisywać kolejne wpisy subdomen. Ja tak mam i mi działa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś się bardziej rozpisać ?
![]() ha ha, jestem taki dobry że sam sobie poradziłem ![]() oprócz tego co już napisałem dodałem do listy serwerów DNS swoj localhost (127.0.0.1) teraz wszystko gra, dodaje sobie wirtualne serwery jak chce i kiedy chce ![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
127.0.0.1 jest przepisany do każdego komputera, gdyż jest to IP wewnętrzne
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja nie mogę
![]() Użycie binda na coś takiego? Wystaczy, że zdefiniujesz w Apache vhost (powiedzmy że tak jak w pierwszym poście), a później w pliku etc/hosts (na windowsie chyba C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts - dawno z Win nie korzystałem) ustawisz wpis: 127.0.0.1 subdomena.localhost -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:51 |