![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
niby taki banalny problem, a nie wiem jak zrobic zeby kod byl potem czytelny, latowsc modyfikacji, szybkosc dzialania.
Zmiennymi $_GET wysylam do pliku np news.php, jaka akcja ma byc wykonana np. mode=czytaj, albo usun, i jak jest potrzeba to dodatkowo ze id=3, ze md=komentarze, albo ze mode=dodaj, md=save. potem a takim plku, mam zanicludowany naglowek, menu, i IF'y z mozliwosciami $_GET, i includuje co trzeba z roznych plikow, jak jest np. czytaj to includuje plik odczyt.pl i wyswietlam funkcje czytaj(). moj problem, a wlasciwie dylemat, to jak porodzzielac te pliki kture includuje, czyli jak zrobic podzial. Czy np. plik odczyt.php i w nim mam wszystko do odczytu newsa. Drugi plik save.php, i w nim wszytsko co do zapisu, ale w takiej sytuacji jak rozdzielic, dodawanie z edycja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) macie jakies propozycje na strukture plikow ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku news.php includowalbym naglowki itp + np news.funkcje.php, a w nim funkcje dodaj(), edytuj(), usun() itp, pozniej switch($_GET['mode']) i zaleznie od parametru news.dodaj.php itp.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
tez tak chcialem, tylko ... edytuj sklada sie z edytuj-pobierz edytuj wyswietl edytuj-zapisz
i edytuj wyswietl to wykorzystuje funkcje z noralnego odczytania newsa .. |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
oop (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) i bedzie ladnie ;-)
A jazeli nie to zrob sobie 3 funckje i w nich argumenty i zalanczaj to co trzeba... |
|
|
![]()
|
|
oop odpada, a to drugi mogl bys rozwinac .. ?
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
heh, to takich rzeczy uzywam teraz, pozastaje mie jedna watpliwosc, czy lepiej bedzie jesli kazda funkcja bedzie w swoim pliku czy w jednym pliku kilka funkcji. Mi sie wydaje ze lepsze to pierwsze rozwiazanie, bo szybciej sie zaincluduje 50 linijek niz 500
|
|
|
![]()
|
|
: >
podziel to tak zebys nie musial np 2 razy pisac podobnej rzeczy (zapis odczyt itp) na funkcje odpowiednie i tak dalej... jak chcesz latow znajdywac co ci trzeba to ponazywja odpowiednio pliki i w nich funkcje |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 05:37 |