![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem bardzo początkujący w php i niewiem jak to zrobić 1.php?=strona chcę to umieścić na mojej stronce:
A mianowicie jak wejdę na moją www http://mixnet.ovh.org/test/gry.php i potem klikam na newsy to jak zrobić by tam po środku w tej białej ramce mi wyskoczyła zawartość newsgry.php . Chodzi mi tu jak zrobić to funkcją include. Kod <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <meta name="" content=""> <title></title> <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css"> </head> <body> <table id="top"> <tr> <td id="left_border"> </td> <td id="center"> <table id="body"> <tr> <td colspan="2" id="header"> <div id="control"> </div> </td> </tr> <tr><td colspan="2" id="top_menu"><a href="newsgry.php">Newsy</a> | <a href="">Recenzje</a> | <a href="">Kody</a> | <a href="">Łatki/Patche</a> | <a href=""></a></td></tr> <tr><td colspan="2" id="top_menu_border"> </td></tr> <tr> <td id="left"> <table class="menu"> <tr><th>Rodzaje Gier</th></tr> <tr> <td class="links"> <span class="dot">»</span> <a href="">Bijatyki</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Strzelaniny</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Zręcznościowe</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Edukacyjne</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">cRPG</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Logiczne</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Przygodowe</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Sieciowe</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Sportowe</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Strategiczne</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Symulacyjne</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Wyścigowe</a><br> <span class="dot">»</span> <a href="">Dzwiękowe</a><br> </td> </tr> <tr><th class="footer"> </th></tr> </table> <br> <table class="menu"> <tr><th>Top 5 Gier</th></tr> <tr> <td class="card"> </td> </tr> <tr><th class="footer"> </th></tr> </table> <br> <table class="menu"> <tr><th>Reklama</th></tr> <tr> <td class="card"> </td> </tr> <tr><th class="footer"> </th></tr> </table> </td> <td id="content"> <table class="menu"> <tr><th></th></tr> <tr> <td> <!-- CONTENT --> *// to jest te miejce gdzie jak coś napisze to w tej ramce będzie pisać, a mi chodzi żeby w to miejsce się ładowała zawartość newsgry.php funkcją include. <!-- /CONTENT --> </td> </tr> <tr><th class="footer"> </th></tr> </table> </td> </tr> <tr><td colspan="2" id="footer_border"> </td></tr> <tr><td colspan="2" id="footer">©Project Riddick by HCG TeAm - 2006 <a href="index.php"><-- Powrót do strony głównej</a></td></tr> </table> </td> <td id="right_border"> </td> </tr> </table> </body> </html> A niewiem czy to potrzebne zawartość pliku style.css Kod body, td, th, caption {
color: #000000; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; } body { background: #FFFFFF url("body.gif"); margin: 0; padding: 0; text-align: center; } table { border-collapse: collapse; } table#top { width: 780px; margin: 0 auto; text-align: left; background: #E0E0E0; } td#left_border { background: url("left_border.gif"); width: 10px; padding: 0; font-size: 10px; } td#center { width: 760px; padding: 0; } td#right_border { background: url("right_border.gif"); width: 10px; padding: 0; font-size: 10px; } table#body { width: 760px; } /* <HEADER> */ td#header { background: url("header.gif"); text-align: right; vertical-align: top; height: 100px; padding: 5px 10px; } td#header #control { height: 22px; } td#header #control img { width: 20px; height: 20px; } td#header #banner { width: 400px; height: 50px; margin-top: 10px; } /* </HEADER> */ td#top_menu { background: #C0C0C0 url("top_menu.gif"); color: #808080; text-align: center; vertical-align: middle; height: 30px; font-size: 12px; padding: 0; } td#top_menu_border { background: url("top_menu_border.gif"); height: 12px; padding: 0; font-size: 10px; } td#left { width: 150px; text-align: center; vertical-align: top; padding: 0; } td#content { text-align: left; vertical-align: top; padding: 0; } td#footer_border { background: url("footer_border.gif"); height: 12px; padding: 0; font-size: 10px; } td#footer { background: #C0C0C0 url("footer.gif"); color: #808080; font-size: 11px; height: 25px; text-align: center; vertical-align: middle; padding: 0; } /* <MENU> */ table.menu { width: 100%; } table.menu th { background: #C0C0C0 url("menu_header.gif"); color: #808080; text-align: center; vertical-align: middle; font-weight: bold; font-size: 12px; height: 25px; padding: 0; } table.menu td { background: #FFFFFF url("menu.gif"); color: #808080; text-align: left; vertical-align: top; padding: 5px 7px; font-size: 11px; } table.menu th.footer { background: #FFFFFF url("menu_footer.gif"); padding: 0; font-size: 10px; height: 10px; } /* </MENU> */ /* <MENU card> */ table.menu td.card { text-align: center; font-size: 11px; } table.menu td.card img { margin: 2px; } /* </MENU card> */ /* <MENU left> */ td#left table.menu { width: 140px; margin: 0 auto; } /* </MENU left> */ /* <MENU content> */ td#content table.menu { width: 605px; } td#content table.menu th { background-image: url("content_header.gif"); } td#content table.menu td { background: #FFFFFF url("content.gif"); color: #000000; font-size: 11px; text-align: justify; padding: 10px 10px 30px 10px; } td#content table.menu th.footer { background: #FFFFFF url("content_footer.gif"); } /* </MENU content> */ td#content table.menu td table th, td#content table.menu td table td { padding: 1px; background-color: transparent; background-image: none; } .dot { color: #000080; font-weight: bold; } /* <A> */ /* <A top_menu> */ td#top_menu a:link, td#top_menu a:visited { color: #808080; font-weight: bold; text-decoration: none; } td#top_menu a:hover { color: #000080; } /* </A top_menu> */ /* <A menu> */ table.menu a:link, table.menu a:visited { color: #808080; font-weight: normal; text-decoration: none; } table.menu a:hover { color: #000080; } /* </A menu> */ /* <A content> */ td#content a:link, td#content a:visited { color: #0040B0; font-weight: normal; text-decoration: none; } td#content a:hover { color: #0000FF; text-decoration: underline; } /* </A content> */ /* <A foter> */ td#footer a:link, td#footer a:visited, td#footer a:hover { color: #808080; font-weight: normal; text-decoration: none; } /* </A foter> */ /* </A> */ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedy się nauczą, przeczytaj >>TO<<, było też kilka tematów o tym...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że coś źle zrobiłem, napewno źle
Kod </tr> <tr><td colspan="2" id="top_menu"><a href=" <?php include('newsygry.php'); ?> ">Newsy</a> | Tak wstawiłem, ja naprawde jestem zielony w php, próbóje się go uczyć ale nie bardzo mi wychodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kup sobie książkę, coś w stylu ABC php, albo... poszukaj:
www.helion.pl (moim zdaniem najlepsze książki, choć są też innych wydawnictw) --- ~Master Miko i co tym wniosłeś to tematu? Nic. Pisz na temat, albo nie nabijaj postów, bo ja je liczę i możesz dostać ostrzeżenie. ~mike_mech |
|
|
![]()
|
|
No musze zamówić coś dla siebie, ale to jest właściwy dział i moglibyście mnie troche oświecić i pomóc mi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalismy Ci jak to zrobic ale skoro nie znasz nawet podstaw to co to Ci da ze napiszemy 1 czy 2 rzeczy za Ciebie jak zaraz przybiegniesz z 3,4,5,........ i tak bez końca.
Tutaj raczej pomaga się gdy ktoś czegoś nie rozumie mimo że próbuje i zna odpowiednie funkcje a nie że Ty nawet nie zajrzałeś do kursu i my mamy za Ciebie coś zrobić |
|
|
![]()
|
|
Akurat kurs czytałem!!
|
|
|
![]()
|
|
To przeczytaj jeszcze raz bo to jest w każdym jednym kursie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ptzde wszystkim zeby dostać odpowiedx to trzeba mądrze zapytać.
"Wydaje mi się że coś źle zrobiłem" - a moze się podzielisz z nami dlaczego tak Ci się wydaje? Coś nie działa jak powinno? Jeśli tak to jak działa, a jak powinno? Wywala błędy? Jakie? Po drugie to korzystaj z odpowiednich tagów bbCode. [ code ] to nie wszystko. jest jeszcze [ html ] i [ php ] Po trzecie kod, który podałes jest poprawny o ile plik jest interpretowany przez php (posuada rozszerzenie .php a na serwerze jest zainstalowany interpreter php) i plik newsygry.php znajduje sie w odpowiednim miejscu. ---update (2006-04-29 12:41:02)--- Każdy kolejny, który wspomni o kursie lub o książce dostaje ostrzeżenie. Umowa stoi? (pytanie retoryczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) |
|
|
![]()
|
|
Wszystko jest w tym samym folderze czyli /test/ ma rozszerzenie php i serwer ma interpretator php. Ja mam tylko problem z tym że chcę funkcją include załadować zawartość pliku newsgry.php do tej środkowej ramki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli plik index.php (zakładam że to plik główny) i plik newsygry.php sa obok siebie w drzewie folderów i masz kod:
To wszystko powinno byc dobrze i w ploku <div> powinienes ujrzeć zawartosć pliku newsygry.php o ile z kolei ten coś wyświetla. Możesz pokazać co w nim się znajduje? |
|
|
![]()
|
|
plik newsgry.php jest pusty, ma tylko w sobie txt "to jest mój problem"
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no dobrze tylko to niema się ładować bezpośrednio po włączeniu strony tylko jak klikne na odnośnik Newsy wtedy powinno się ładować plik newsygry.php do tej środkowej ramki.
|
|
|
![]()
|
|
Link daj tak:
|
|
|
![]()
|
|
Zobaczcie sobie działa: http://mixnet.ovh.org/test/gry.php?strona=newsgry.php , kliknijcie na link newsy, tylko że nie ładuje treście z pliku newsgry.php do tej środkowej ramki.
PS może wam się nie wyświetlić strona bo dziś coś serwer w kulki leci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:24 |