![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. W jednej kolumnie mam zawary, przykładowo, taki ciąg: Mariusz 200.
Pierwasza wartość mnie wogóle nie interesuje, natomiast druga wartość to kwota. Problem jest taki, że muszę rozdzielić obie wartości, zsumować drugą i wrzucić w odpowiednie pole na formularzu. Ten post edytował pianta_d 17.01.2007, 21:15:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zaprojektuj tak baze
2 kolumny: w jednej imie, w drugiej kwota ale jezeli juz musisz tak, to mozesz w php skorzystac z wyrazenia regularnego ktory ci zostawi tylko liczby, wstawiasz wynik do tablicy i sumujesz w jakiejs petli, a nastepnie wstawiasz w formularz. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że rozdzielenie bazy byłoby w tym miejscu najlepszym rozwiązaniem, ale niestety odziedziczyłem ten pasztet po "przodkach".
Cytat mozesz w php skorzystac z wyrazenia regularnego ktory ci zostawi tylko liczby, wstawiasz wynik do tablicy i sumujesz w jakiejs petli Można coś więcej?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka zasada, jeśli coś może zrealizować baza danych to powinna to zrobić.
Zrzucanie tego na php jest złe ![]() Przykład:
Wyniki zapytania możesz wstawić w dowolne miejsce ![]() |
|
|
![]()
|
|
mike_mech jest super. teraz wiem cze czegos mozna sie tutaj dowiedziec.
dziekuje Ci bardzo, pozdrawiam Wszystko pieknie dziala, ale mam jeszczejedno pytanko, czy da sie w tej instrukcji SELECT zsumowac kolumne number. jesli nie to jak to mozna zrobic?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisze pseudokodem, pokombinujesz to na pewno dojdziesz
![]() Jak nie, to pomogę ![]() Kod sumuj( zrzutuj_na_liczbę( wytnij_kawałek_stringa() ) ) SUM() CAST() SUBSTRING_INDEX() MySQL 5.0 Reference Manual P.S. Taki mam styl odpowiadania. Jeden nauczony jest wart więcej niż dziesięciu, którzy pytaj o to samo ![]() |
|
|
![]()
|
|
OK, dzieki. pomecze sie i dam odpowiedz jutro.
pzdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka zasada, jeśli coś może zrealizować baza danych to powinna to zrobić. Zrzucanie tego na php jest złe ![]() zgadzam sie:) w mysql mozna nawet regex uzywac wiec mozna wszystko:) P.S. Taki mam styl odpowiadania. Jeden nauczony jest wart więcej niż dziesięciu, którzy pytaj o to samo ![]() to trzymaj sie tego stylu a nie podawaj gotowe zapytanie:P -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Męczyłem się, męczyłem i nic nie wymęczyłem. Próbowałem na wiele sposobów i za każdym razem wyskakiwał błąd, że coś jet nie tak w lini 1. Poniżej podaję ostatni pomysł jaki męczyłem, ale i tak ...
Dodam jeszcze, że w tej kolumnie nie wszystkie pola są wypełnione. |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie:
Sprawdzone na takiej tabeli: z takimi danymi dało wynik Cytat 600
|
|
|
![]()
|
|
Probowalem utworzyc ta tabele, ale wywala mi blad
Jednym z próbowanych pomysłów był Twój, ale nie chciał pójść. Skopiowałem Twój przerobilem go na swoja tabele i pole, ale wywala błąd |
|
|
![]()
|
|
CHARAKTER != CHARACTER
Niedokładnie skopiowałeś. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, źle przepisałem komunikat błędu (rozmawiałem z żoną Nic się nie stało ![]() ![]() Pozdrowienie dla żony. W poleceniu jest Prawdopodobnie mamy inne wersje MySQL'a. Ja mam 5.0 a Ty 4.1. Wcześniej tabele się tworzyło inaczej i stąd jest problem.tak jak pisałeś Ogólnie meritum sprawy załatwi zapytanie: ono działa na pewno. Ale jeśli chcesz sprawdzić u siebie to tabele możesz utworzyć tak: Powinno działać, choć nie pamiętam jak to było w 4.1 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc, ale niestety nie działa. Jednak przy okazji dowiedziałem się Rozdzielić zawartość rekordu. Dzięki za pozdrowienia dla żony, wzajemnie pozdrawiam śliczną Panią o "okienka"
![]() Ale mam inny pomysł. Moze dorobić jedną kolumę i skopiować tem wartość SUBSTRING_INDEX. Jeśli da się to zrobić to proszę o pomoc. Mam nóż na gardle. Muszę to mieć jutro w pracy. Dzięki z góry |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:14 |