![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki oto problem: Zastanawiam się jak zrobić bazę danych do meczów piłkarskich. Chodzi o to że jest tabela MECZ i jak to w każdym meczu (najczęściej bywa) jest GOSPODARZ i jest GOŚĆ spotkania. no i tak, zrobiłem dwie tabele: TABLE druzyna(id,nazwa) TABLE mecz(id,gosc,gospodarz,id_druzyna) Jednak będzie problem z wyborem dwóch druzyn do zapytania, które ma dopasować rekordy tak aby wiadomo było kto z kim gra. I teraz zastanawiam się jak będzie najbardziej optymalnie zrobić. Czy np dodać jeszcze dwie następujące tabele: TABLE druzyna_gosc(id,id_druzyna) TABLE druzyna_gospodarz(id,id_druzyna) i wtedy: TABLE druzyna(id,nazwa) TABLE mecz(id,id_gosc,id_gospodarz) i zapytanie:
nie mam pomysłu jak to zrobić, ale wydaje mi się że właśnie potrzebne są dodatkowe tabele GOSC i GOSPODARZ ktore powiązane powinny być z tabelą DRUZYNA, natomiast tabela MECZ powinna być powiązana z tabelami GOSC i GOSPODARZ proszę o podpowiedź, dzięki ale tak sobie myślę że to chyba też nie tak ... wydaje mi się że powinienem chyba powielić rekordy tzn. zarówno do tabeli GOSC wpisać nazwy druzyn jak i do tabeli GOSPODARZ wpisać wszystkic nazwy druzyn problem jest w tym, że muszę pobrać dwa razy nazwę zespołu jest jakieś zapytanie, które pobierze dwa razy tą samą kolumnę z jednej tabeli ? ok .. sam sobie poradziłem znalazłem podpowiedź na tej stronie: http://www.gajdaw.pl/bd/zlozone-zapytania-sql/print.html Wystarczą tylko dwie tabele: DRUZYNA(id,nazwa) MECZ(id,id_gosc,id_gospodarz) i jeśli w tabeli MECZ będzie rekord o danych: (1,2,3) gdzie (1 kolejny rekord, 2 - druzyna o id 2 z tabeli DRUZYNA, 3 - druzyna o id 3 z tabeli DRUZYNA) to wtedy zapytanie wystarczy zrobić tak:
dodam, że temat można zamknąć Ten post edytował damianooo 4.05.2012, 11:00:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:49 |