![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
od razu przepraszam, jesli zamiescilem temat w zlym dziale, mam sklep osCommerce z produktami spozywczymi. do kazdego produktu chce zeby byla tabelka ze skladem (ilosc bialka, weglowodanow etc.) ja myslalem w ten sposob, zeby zrobic osobna tabele o takiej strukturze
taka prosta struktura odpowiadalaby by gdyby sklad1 to nazwa skladnika, sklad2 to ilosc skladnika, a sklad3 odpowiadalby %RDZ (realizacja dziennego spozycia). sklad_id to klucz, a products_id jest polaczone z products_id z danymi z tabeli produktow. wyszukiwanie potem nastepuje wg. products_id w tabeli products_sklad no ale co w przypadku gdybym chcial miec wiecej kolumn. moje rozwiazanie jest proste jednak przy kilku tysiacach rekordow wyszukiwanie moze juz nie byc takie szybkie. jesli ktos ma jakies propozycje prosze o odpowiedz. z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żeby to szybko działało a jednak bez zbednych zadań to czy nie prościej umieścić skład w jednej kolumnie ? potem explodem po czyms tam co sobie wybierzesz , bo jesli chcesz mieć każdy w osobnej kolumnie to przy dodawaniu kazdego produktu trzebaby sprawdzać ilość kolumn i w razie czego dodawań nową oczywiście jako NULL zeby pozostałe mogły byc puste. A kilka tysięcy rekordów to nie dużo, chyba że chciałbyś wyszukiwanie z like wtedy wiadomo że powinno być w osobnej kolumnie z indeksem jednak wtedy musisz zrobicz automatyczne dodawanie kolumn. To dosyć proste myslę że sobie poradzisz. Pozdrawiam.
-------------------- c++ , javascript , PHP , SQL , MYSQL , CSS - wszystko czego potrzebuje prawdziwy mężczyzna LoL
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sobie myslalem i doszedlem do wniosku ze mozna by to zrobic w plikach tekstowych.
kolumny rodzielone tabulatorem albo |. przerobilem takze jakas funckje co znalazlem na necie zeby mi wypisywalo z pliku. wszystko ok, ale tylko wtedy gdy mam dane w prostej postaci np. "białko 20g 15%" ...ale np. gdy mam skladniki ze spacja to sie sypie nie wiem czemu. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 1 Dołączył: 15.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawdopodobnie skrypt rozdziela calą linię po spacjach
proponuje skladniki porozdzielać *(gwiazdką) i potem w odpowiednim momencie użyć explode("*", ....); Ten post edytował qwaq 27.07.2007, 09:06:50 -------------------- Chcę kobietę!!! Cierpliwą i wyrozumiałą jak stado bydła przed dojeniem.....
Życie jest jak papier toaletowy-długie, szare i do dupy, ale na szczęście czasem pachnie rumiankiem wynajmę mieszkanie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:55 |