![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Zrobiłem właśnie moduł głosowania przez internet (bez potrzeby logowania). Zabezpieczenie wielokrotnego gł. zrealizowałem tak: Kod $ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"]; $przegladarka = $_SERVER["HTTP_USER_AGENT"]; $znacznik = sprintf("%u", crc32($ip.$przegladarka)); $znacznik ma zawierać dane o przeglądarce i IP użytkownika, niestety da się to obejść (neostrada i modemy mają dyn IP, są podobno też na obejście jakieś inne sposoby... nie wiem jakie?). Cookies nie stosowałem (wg mnie łatwo się go pozbyć z przeglądarki i oszukiwać) Czy jest jakiś lepszy sposób? Jak to jest realizowane w profesjonalnych serwisach? Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Toom |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Toom @ 2006-04-24 09:51:22) są podobno też na obejście jakieś inne sposoby... nie wiem jakie? Choćby proxy... W sumie większośc jest robiona na plikach cookie i wpis do bazy danych IP i USER_AGENT... Więc idealnego rozwiązania nie ma, bo wszystko da się obejść... -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat są podobno też na obejście jakieś inne sposoby... nie wiem jakie? Wystarczy przełączyc sie na inną przeglądarkę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o przeglądarce wiem (można nabić powiedzmy 3-5 głosów. Ale wiem z pewnych źródeł, że ludzie nabijają po 100 i więcej (nie podejżewam żeby byli wielkimi znawcami sieci) - moze chodzi o specyfikę dostawcy internetu (neostrada, modem itp.). U mnie np. w zwykłej sieci osiedlowej z dynamicznym IP nie mogę głosować z tej samej przeglądarki kilka razy.
Angel, możesz wyjaśnić Proxy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i czyść ciastka ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sieci dostępnych jest pełno "anonimizerów", które skótecznie umozliwiają "ukrycie się" za pomoca dynamicznej zmiany serwerów proxy, może się to odbywac automatycznie co określony czas, dzięki czemu mozna cześciej głosowac.
Ogólnie zasada działania serwera proxy jest taka ze pośredniczy w pobieraniu i wysyłaniu danych do sieci, dzięki czemu komputer korzystający z serwera proxy jest widzioany pod innym adresem ip najlepszym wyjsciem jest połączenie kilku metod (detekcja przeglądarki, adresu ip, cookies itp) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
połączyłem metody
![]() Kod $ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"]; $przegladarka = $_SERVER["HTTP_USER_AGENT"]; $znacznik = sprintf("%u", crc32($ip.$przegladarka)); + Kod setcookie("g".$id,1, time()+3600*24*360); jest lepiej, ale gdy ktoś przez neostradę rozłączy i połączy się (przydzielane jest mu chyba inne ip) oraz gdy usunie cookie, może dalej głosować.Jest jakiś lepszy sposób (nie logowanie i nie potwierdzanie mailem) ![]() Czy można uniemożliwić głosowanie osobom, które nie mają ustawionych ciasteczek... jak? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:36 |