![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
witam szanowne grono :-)
Z bazy danych wyciagam dane w sposob nastepujacy [php:1:dd09c45e64]<?php $dane=telekomunikacja::wykaz_telokom($klient->id); $ko = mysql_fetch_array($dane); ?>[/php:1:dd09c45e64] dane z phpmyadmin po wklejeniu zapytania wygladaja nastepujaco Cytat wartosc nazwa - nazway kolumn
czyli 3 rekordy. Wysylam to do smarty.
346-555-555 domowy 346-52-16 centrala 11 centrala [php:1:dd09c45e64]<?php $smarty->assign (ko,$ko); $smarty->display( 'wykaz-telefonow.tpl' ); ?>[/php:1:dd09c45e64] plik wykaz-telefonow.tpl wyglada nastepujaco Kod <tr>
<td><CENTER>Typ</CENTER></td> <td><CENTER>Wartosc</CENTER></B></TD> <td><CENTER>domyslny</CENTER></TD> </tr> {foreach name=outer item=contact from=$ko} <tr> <td align=right>{$ko.nazwa} </td> <td align=left> <B>{$ko.wartosc}</B></TD> <td><CENTER><input name="domyslny" type="radio" value={$ko.id}></CENTER></TD> </tr> {/foreach} </table> zas wynik dzialania tego to (KOD): Kod <tr>
<td><CENTER>Typ</CENTER></td> <td><CENTER>Wartosc</CENTER></B></TD> <TD><CENTER>domyslny</CENTER></TD> </tr> <tr> <td align=right>domowy </td> <td align=left> <B>346-555-555</B></TD> <td><CENTER><input name="domyslny" type="radio" value=></CENTER></TD> </tr> <tr> <td align=right>domowy </td> <td align=left> <B>346-555-555</B></TD> <td><CENTER><input name="domyslny" type="radio" value=></CENTER></TD> </tr> <tr> <td align=right>domowy </td> <td align=left> <B>346-555-555</B></TD> <td><CENTER><input name="domyslny" type="radio" value=></CENTER></TD> </tr> <tr> <td align=right>domowy </td> <td align=left> <B>346-555-555</B></TD> <td><CENTER><input name="domyslny" type="radio" value=></CENTER></TD> </tr> </table> wyglad Kod Typ Wartosc domyslny
domowy 346-555-555 domowy 346-555-555 domowy 346-555-555 domowy 346-555-555 czyli 4 rekordy gdzie wszystkie sa takie same i doszedlem ze wszystkie sa pierwszym rekordem z zapytania. Nie wiem jak na poziomie smarty przeskakiwac o jeden i dlaczego sa 4 a nie 3 rekordy ? -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Czy mi się zdaje, czy [manual:0211c1975d]mysql_fetch_array()[/manual:0211c1975d] zwraca pojedynczy wiersz wyniku, a nie całą tabelkę?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy mi się zdaje, czy [manual:1c809e0f8f]mysql_fetch_array()[/manual:1c809e0f8f] zwraca pojedynczy wiersz wyniku, a nie całą tabelkę?
Jak sie go wpakuje w while-a na przyklad, to bedzie zwracal kolejne wiersze az do konca. Sam z siebie zwraca tylko jeden ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ja juz jestem gl000pi ... przeskoczylem na obiekty zapomnialem o tablicach ... ide przewietrzyc umysl ...
jezeli ktos jeszcze widzi jakies bledy prosze o info pozdrawiam -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat "]Jak sie go wpakuje w while-a na przyklad Ale itsme nie dał while... ![]() Cytat ja juz jestem gl000pi ... Zapamiętamy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale zgodnie z dokumentacja smarty przetlumaczona przez rzseattle w takiej petli winno mi przeskakiwac i jeden .... sam nie wiem
================= przewietrzylem sie i zrobilem print_r($ko) oto wynik Kod Array ( [0] => 346-555-555 [wartosc] => 346-555-555 [1] => domowy [nazwa] => domowy ) zas zapytanie z ktore mam tablice $ko wstawione bezposrednio do mySQL-a zwraca wartosc Kod 346-555-555 domowy
11 centrala 346-52-16 centrala -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokladnie -. ja przez smartego wogole zaprzestalem pracy na bezposrednich wynikach zapytania i napisalem sobie cala klase krora przetwarza wyniki oto z jedna z funkcji/: [php:1:09e81dbfcb]<?php
function to_array ( $query ) { $r = $this->query_( $query ); while( $line = mysql_fetch_assoc( $r ) ) { $data[]=$line; } $wynik=$data; return $wynik; } ?>[/php:1:09e81dbfcb] i zycie stalo sie o wiele prostrze potem bez problemu mozna sie odwolywac do kazdego wiersza co jest bardzo ale to bardzo wygodne -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
i wlasnie tego mi brakowalo :-)
dziala -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze Smarty nie korzystam i mam nadzieje, ze nie bede musial (moze niesluszna i zbyt pochopna, ale nie o tym ten post).
Blad wedlug mnie jest juz w 2 linii kodu: [php:1:17494217d0]<?php $dane=telekomunikacja::wykaz_telokom($klient->id); $ko = mysql_fetch_array($dane); ?>[/php:1:17494217d0] Jak wykazal moj test, w twoim przypadku powininen on miec odrobine inna postac: [php:1:17494217d0]<?php $dane=telekomunikacja::wykaz_telokom($klient->id); while($data = mysql_fetch_array($dane)) $ko[] = $data; ?>[/php:1:17494217d0] Oczywiscie podkreslam, ze moge sie mylic. -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat dokladnie -. ja przez smartego wogole zaprzestalem pracy na bezposrednich wynikach zapytania i napisalem sobie cala klase... A czy nie czasem do tego przydaje się ADoDB??
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat dokladnie -. ja przez smartego wogole zaprzestalem pracy na bezposrednich wynikach zapytania i napisalem sobie cala klase... A czy nie czasem do tego przydaje się ADoDB??szczeze mowiac poprostu jeszcze nie chcialo mi sie za to wziasc, pozatym wykozystuje swoj bo dla mnie jest najbardziej optymalny i nie potrzebuje czegos wiecej,, hmm kiedys programowanie w php to bylo echo + mysql_query, a teraz SMARTY + ADoDB - zauwazam ze maual z php juz nie wystarcza i na moim twardzielu zaczyna mnozyc sie od roznych dokumentacji - ciekawe kiedy braknie miiejsca na moich 40 gigach ![]() ![]() ![]() a tak na serio to DeyV masz racjie predzej czy pozniej i tak bede musial sie za to wziasc ps wlasnie wrocilem z przystanku Woodstock i jestem caly pocharatany wiec pewnie nie dzisiaj ![]() ![]() ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:42 |