![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Do oceny szanownych forumowiczów oddaje skrypt/biblioteke którą zacząłem pisać kiedyś na Battle php.pl ![]() Jednak nie zdążyłem. Potem inne sprawy spowodowały duże opóźnienie. Wydałem już kilka wersji biblioteki, jednak były one wadliwe. Wersja 1.1 wydaje się być pozbawiona krytycznych błędów, więc czas poddać ją ocenie. Oficjalna strona skryptu: http://txtdb.strefaphp.net Dostępne są tam wszystkie wydania (polecam najnowsze) oraz dokumentacja w PDF. W paczce skryptu znajduje się przykładowy skrypt obrazujący jej możliwości (example.php). Prosze o wszelkie uwagi i opinie. Sądze, że ten skrypt może się przydać więc opłaci się ulepszyć to i owo. Jak na razie poważnym zaniechaniem jest czas generowania Insertów. Przy dużej ich liczbie potrafi to "zarżnąć" aplikacje. Spowodowane jest to zapisywaniem pliku na nowo za każdym dodaniem rekordu. Opracowywuje sposób by to ulepszyć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem txtDB jest znakomitym skryptem...
Jednak moim zdaniem PuszBaza (oficjalnej strony szukajcie w google, bo nie pamiętam) jest prostsza w użyciu - zbudowana jest na funkcjach, nie klasach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze takie tekstowe bazki sa ok, ale tylko do malych zastosowan.
Jednym z problemow jest jak napisales na www: szybkosc. Co jesli jakis mechnizm zapisu do pliku padnie itd juz dane nam poleca. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom poleca
![]() Szybkość jest ważnym aspektem. Jednak kto robi jednorazowo 1000 insertów ![]() Zresztą szybkość tego typy rozwiązań, zależy tylko od tego, jak często aktualizujemy pliki trzymające dane. Można to robić po zakończeniu działania skryptu. Wtedy tego typu bazy będą na prawde szybkie. Tylko tracimy to, iż czasem inny skrypt może otrzymać nieaktualne dane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sądze, że to świetna rzecz - tylko dla mniej wymagających, bo jednak stabilność tego "stwora" jest mniejsza niż tradycyjnej bazy MySQL, ale dla tych, którzy nie mają SQL-a, jest to świetne rozwiązanie!
PS. Dość często zdarzało jej się wiuchnąć , tzn zwolnić i to dość znacznie ![]() ![]() Pozdrawiam, mateo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za ocene.
Dodam także, iż poszukuje osoby znającej wyrażenia regularne PERLa, wraz z którą stworzyłbym obsługę języka SQL w tej bazie :] A co do wydajności, w przerwach pomiędzy nauką i innymi rzeczami (ważniejszymi) prowadze testy (profiling z Zend Studio) które na celu mają znalezienie tych "wąskich gardeł" :] @_Mateo: Jeśli mógłbyś przesłać mi kod, który powodował zawieszenie/zwolnienie skryptu, abym mógł ocenić te "słabe miejsca" byłym bardzo wdzięczny :] vengeance@strefaphp.net -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:37 |