![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Skąd: Podczerwone Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na podstawie tej strony
Cytat Weryfikacja składa się z następujących kroków: krok wstępny : usuń niealfanumeryczne znaki - np. spacje, myślniki itd. krok 1 : przesuń 4 pierwsze znaki na koniec, krok 2 : zamień litery na dwucyfrowe liczby; A=10, B=11, ... Y=34, Z=35 krok 3 : podziel całkowicie liczbę z kroku 2 przez 97, krok 4 : jeśli reszta z dzielenia wyniosła 1 to numer jest prawidłowy. Jako, że nie znalazłem, to sam napisałem, ale mam prośbę do bardziej doświadczonych o optymalizację. Funkcja na wejściu przyjmuje numer jako string, zwraca true jeśli numer prawidłowy, false jeśli nie. Proszę różnież o przetestowanie (czy dziala)
Ten post edytował Rzast 30.06.2006, 09:53:21 -------------------- Podhale naprawa komputerów, strony WWW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Na moim koncie w bzwbk działa tzn. wskazuje żen umer jest poprawny
![]() Całkiem ciekawy skrypcik ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Skąd: Podczerwone Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przyszłości planuję coś takiego:
sprawdz_pole($rodzaj,$do_strawdzenia) {} czyli funkcja testująca zmienne (najczęściej $_POST) co do prawidłowych wartości. Na razie mam (rodzaje): Konto bankowe; Nip; Pesel; Regon; email, (banał) liczbę integer (j.w) kod pocztowy - ale bez sprawdzenia, czy prawdziwy... -------------------- Podhale naprawa komputerów, strony WWW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tych kodów pocztowych: http://www.poczta-polska.pl/kody.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wiki takie cos w tamtym roku opublikowalem, chyba tez byla wersja z generowaniem numeru konta dla osob ktore maja umowe z bankiem na platnosci masowe.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 13:42 |