![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzisiaj chciałem pokazać , że php nie służy tylko do tworzenia stron.
Lubie się bawić więc z małą pomocą znajomego stworzyłem sobie skrypt w php którym steruję diodą LED. Całość jest oparta o CDC-IO (LINK). Funkcje:
Chciałem też dodać , że ta jedna dioda to jest przykład można podpiąć pod to 10 diod i nimi sterować, można też np. gasić światło w pokoju będąc 500km od domu. Czego tylko człowiek zapragnie ![]() Udostępniam skrypt nie jest on napisany jakoś optymalnie, jest tylko przykładem jak to wygląda. (Mogłem w sumie napisać ładnie funkcje ![]() KOD:
żeby całość chodziło wymagana jest klasa: PHP SERIAL A tutaj przykładowy filmik jak to wygląda: http://youtu.be/X8CEi_AFMlo Wiem, że jakość filmu jest do "dupy" w najbliższym czasie pojawi się ładny filmik w HD ![]() Ten post edytował xxdrago 9.02.2012, 19:00:35 -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No no gratuluje pomysłu, fajnie to wygląda
![]() To teraz możesz sobie zrobić miganie, gdy nowy post na forum ktoś napisze ![]() Co do filmiku fajnie jakbyś zrobił dwa ujęcia, jedno gdy klikasz drugie, które jest efektem tego co zrobiłeś czyli widok samej diody. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe, miało być tak jak ty mówisz ale miałem małe problemy, a chciałem się pochwalić znajomym.
Co do tego mrugania jak nowy post ciekawy pomysł tylko nie mam dostępu do bazy/plików ![]() -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to inny program tym steruje, a Ty z PHP tylko go odpalasz...
P.S. Nikt nie mówił, że PHP jest tylko do tworzenia stron, ale po co skoro są lepsze narzędzia do takich rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
Ja z poziomu php wysyłam komendy do Atmegi
![]() ![]() -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajny pomysł, tylko dużo łatwiej byłoby sterować z wiersza poleceń.
Chwila roboty to będzie. Co do samego kodu no nie poraża, ale tak jak piszę - pomysł fajny. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Noo muszę przyznać, że świetny pomysł, może jakiś patent na to ;D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Co do nowych postów to można przecież porównywać ze starą wczytaną stronką itp.
Przecież posty są oznaczone Post #7 itp. -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od siebie dodam, że do obsługi komunikacji z portami znacznie wygodniejsza w użyciu jest biblioteka DIO. Mam napisany niejeden już projekt w którym PHP komunikuje się z jakimś urządzeniem (najczęściej Arduino lub modem) i ta biblioteka działa najszybciej i najstabilniej.
Niestety, przyjęło się, że PHP to język pomagający tworzyć serwisy internetowe. A tak wcale nie jest - jest to jak najbardziej normalny język programowania, w którym spokojnie można pisać np. wielowątkowe serwery komunikujące się z określonym sprzętem lub nawet całkiem łatwo stworzyć serwer SMS. Pomysłów jest ogrom, trzeba tylko przestać myśleć o PHP jako o "Personal Home Page"... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nawet całkiem łatwo stworzyć serwer SMS. Ciekawe, napisz coś więcej. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, przyjęło się, że PHP to język pomagający tworzyć serwisy internetowe. A tak wcale nie jest - jest to jak najbardziej normalny język programowania, w którym spokojnie można pisać np. wielowątkowe serwery komunikujące się z określonym sprzętem lub nawet całkiem łatwo stworzyć serwer SMS. Pomysłów jest ogrom, trzeba tylko przestać myśleć o PHP jako o "Personal Home Page"... ![]() a widziales w php jakiekolwiek wsparcie dla watkow, mutexow itp nie wspominajac o braku zarzadzania zasobami? php to jezyk do tworzenia aplikacji internetowych, nawet nie do wszystkich i czas najwyzszy sie z tym pogodzic, do pewnych zastosowan sie nadaje do innych nie co do pomyslu sterowania ledem... jako ciekawostka spoko, ale nie traktowal bym tego w kategorii "o jaki zajebisty jest php bo mozna diode zapalic na comie" bo to mozna bylo zrobic jednym poleceniem w C 20 lat temu ![]() Ciekawe, napisz coś więcej. chociazby http://gnokii.org/ problemem nie jest to czy sie da / jak wyslac sms, tylko jak wyslac/odebrac DUZO sms'ow (skala) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe, napisz coś więcej. Daemon w PHP komunikujący się bezpośrednio z modemem (np. na porcie szeregowym) zajmujący się po pierwsze pobieraniem danych z kolejki (baza danych), konwersją na PDU i wysłaniem tego do modemu a po drugie - odczytujący (co określony interwał czasowy lub asynchronicznie, w zależności od modemu) nowe odebrane wiadomości i wrzucający je do bazy. Do tego klient WWW do zarządzania kolejką i do odczytu wiadomości. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja dałem, przykład z diodą znajomy zrobił sobie coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=4JQKcl2n9-w...eature=youtu.be PS: za te posty sie biorę. Ten post edytował xxdrago 15.02.2012, 20:12:33 -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkiej filozofii nie ma. Wysyłasz komendę na port szeregowy, do którego jest podpięty jakiś mikrokontroler z diodą i tyle.
Jeśli jest to jakiśtam projekt na początek, to ok, ale nie zachwycałbym się szczególnie czymś takim. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na mnie też jakoś to wielkiego wrażenia nie zrobiło...
-------------------- Pisanie prac,Prace magisterskie oraz Korepetycje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo ciekawy pomysł
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dałem, przykład z diodą znajomy zrobił sobie coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=4JQKcl2n9-w...eature=youtu.be Podziwiam! Bardzo fajne, oryginalny pomysł ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
u nas w firmie sterujemy wiatrakiem za pomocą php i mamy zawsze świeże powietrze
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
u nas w firmie sterujemy wiatrakiem za pomocą php i mamy zawsze świeże powietrze ![]() I potem wam wiedzę wywiewa, wielu pisze , że wybrałem zły język ja się z tym nie zgadzam, można też to zrobić w c++? Ale po co? Skoro umiem php.Nie wiem ale kocham ten język i się nim fascynuje ![]() ![]() Pozdrawiam -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:05 |