![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 8 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam skończyłem drugą wersje Piórko CMS'a v2, zajmuje jedynie 247KB.
Jego wymagania to; PHP, MySQL i obsługa JS (potrzebna do edytora tekstowego). Funkcje które posiada są takie jak v1 czyli:
Oraz nowe funkcje takie jak:
Aby zobaczyć demko wystarczy wejść na http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/, login i hasło to: demo. Prosiłbym was o opinie i propozycje, co można by jeszcze dodać, zmienić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie można pobrać cms ?, po kliknięciu na "Archiwum" otrzymuje komunikat "Taka strona nie istnieje"
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 8 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciesz działa link http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/archiwum, narazie jest to wersja demo i chciałbym żebyście ocenili jego funkcje, a do pobrania to później dopiero podam link, aha już wiem o co Ci chodzi, zaraz to poprawię. Już poprawiłem.
Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 19:58:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytajniki (tooltipy) przy formularzach nie działają?
Linki tylko url i anchor? Tytuł, nofollow? Ten post edytował markonix 9.04.2012, 19:58:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie, nie działają, bo są wyłączone, tzn. nie zrobiłem strony, do której by przekierowywało po kliknięciu i na której znalazła by się dana informacja o danych formularzu.
Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 20:13:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prościej jakiś leciutki tooltip albo chociaż atrybut tittle?
Zastanawia mnie co ma być główną zaletą tego systemu? Rozmiar w sensie rozmiaru dyskowego? Liczba plików? Prostota użycia? Czy te 250kb obejmuje także obrazki? Czy kod zawiera komentarze czy jest skompresowany do granic możliwości? Ten post edytował markonix 9.04.2012, 20:59:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
rozmiar ten obejmuje też 4 szablony które w nim są załączone. Jest skompresowany.
Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 21:04:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nic.. Czekam na kod i ewentualnie odpowiedź na pozostałe pytania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przecie jest tutaj troche info http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/wiecej. A kodu raczej nie podam, bo nie po to się męczyłem z robieniem tego, żeby teraz podać kod wszystkich plików i ktoś sobie to skopiuje i powie, że jego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Więc jak dla mnie nie ma co to oceniać..
Grafika kiepska, lepiej by zrobić coś pure css ale schludniej i zaoszczędziłbyś w ten sposób swoje cenne KB. 250KB nie brzmi jakoś efektownie. Tak jak patrzę to moje frameworki bez jakiekolwiek kompresji (pełna tabulacja, komentarze) mają po 100kb (ale bez grafik, html i css tak). Zobacz do czego wystarczą 64kb: http://www.youtube.com/watch?v=5sImYDWUZg8 (taki OT na rozluźnienie ![]() Ten post edytował markonix 9.04.2012, 21:18:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kodu raczej nie podam, bo nie po to się męczyłem z robieniem tego, żeby teraz podać kod wszystkich plików i ktoś sobie to skopiuje i powie, że jego. Ktoś tutaj ma niezłe ego skoro myśli że w epoce Drupala i WP ktoś będzie się bawić w kradzież takiego projektu... -------------------- I twitr, meh and code.
|
|
|
![]()
|
|
Ale mi nie chodziło o grafikę, bo grafikę i układ można zawsze zmienić, chodziło mi bardziej o funkcjonalność
![]() Jest wielu chętnych na te pliki ![]() Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 21:23:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dla mnie funkcjonalność nie ma znaczenia bo powinna ona być uzupełniania za pomocą ciekawego systemu pluginów.
Dzięki temu dostajesz naprawdę lekki CMS, który ubierasz w to co chcesz. Tutaj mamy CMS, który nie wiemy do czego jest zdolny bo nie chcesz dać kodu. Jak wygląda system szablonów? Rozszerzanie funkcjonalności? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A czy dostęp do panelu nic Ci nie podpowiada do czego jest "zdolny"?
A jeśli chodzi o system szablonów to po prostu do folderu "szablony" wrzucamy szablon i wyświetla nazwy wszystkich szablonów w panelu i po wybraniu odpowiedniego szablonu zapisuje jego nazwę w bazie i odczytuje na stronie. Ale nad tym jeszcze pracuje jeśli chodzi o system szablonów. Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 21:35:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No widzę - do niczego specjalnego.
Pierwszy lepszy mini CMS: http://www.wolfcms.org/ Rozmiar 1MB bez żadnej kompresji, przejrzysty, otwarty kod, wszystko co potrzeba. Nie zagłębiałem się zbytnio ale ma budowę modularną, pluginy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Od mojego różni się tym, że ma podgląd do katalogów, ma rss i można grzebać w kodzie w którym zwykły użytkownik, który chce stronę, a nie zabawe z kodem, może się pogubić.
Ale mój zajmuje 247KB jak już jest na serwerze po rozpakowaniu. Ten post edytował ZeTu 9.04.2012, 21:54:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jakie ma znaczenie dla użytkownika ile kod zajmuje?
Dla mnie jedynie byłaby różnica czy zajmuje 1MB czy 1GB bo nie chciałoby mi się tyle czekać. Ale czy ma 250kb czy 2.5MB to mnie to lotto. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to akurat duża różnica nie jest. Ale zależy kto jakiego ma neta
![]() Ale może zmieńmy temat na funkcjonalność? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Już mówiłem, że nie ma żadnych innowacji.
Wygląda to raczej jak projekt na zaliczenie. Max jeden dzień (roboczy) pracy dla przeciętnego programisty. Jestem ciekaw co to za czarne charaktery czekają tylko, aż kod tej aplikacji ukaże się gdzieś na torrentach. Jeżeli ich się tak obawiasz to daj im kontakt do mnie - napiszę im taką aplikacją za tyle ile stracą na SMS na stronie z torrentami ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hehe
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:53 |