![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedstawiam mój najnowszy skrypt, co prawda nie w PHP ale za to w JavaScript'cie
![]() JSCache 1.1 jest to skrypt napisany w JavaScript'cie pozwalający cachować, przechowywać dane w pamięci przeglądarki user'a. JSCache wykorzystuje mechanizm globalStorage wprowadzony w HTML 5. Dane zostaną zapamiętane nawet po zamknięciu przeglądarki, po ponownym jej uruchomieniu będą z powrotem dostępne. W założeniu mamy do dyspozycji 5MB, choć prawdopodobnie Opera będzie ograniczać do 3MB. Jak na razie tylko Firefox 2.x obsługuje globalStorage. Z tego powodu skrypt niestety nie będzie wszechstronny. JSCache w znaczny sposób przyspiesza czas dostępu do już wcześniej pobranych danych. Zmniejsza częstotliwość komunikacji przeglądarki z serwerem przez AJAX'a. Na pewno będzie miało to znaczenie w przypadku aplikacji webowych. Więcej na stronie: http://jscache.ajaxin.pl DEMO: http://jscache.ajaxin.pl/demo/jscache.html Jeszcze przykład użycia: Kod var cache = new JSCache('localhost.localdomain'); var myJSONObject = {"bindings": [ {"ircEvent": "PRIVMSG", "method": "newURI", "regex": "^http://.*"}, {"ircEvent": "PRIVMSG", "method": "deleteURI", "regex": "^delete.*"}, {"ircEvent": "PRIVMSG", "method": "randomURI", "regex": "^random.*"} ] }; cache.save('as', myJSONObject, {ttl: 5}); var ob = cache.get('obj1'); alert(ob.bindings[0].method); Mam nadzieję że komuś się przydaten skrypt ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajne
![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SHiP - tylko Firefox jak na razie obsługuje HTML'a 5
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, jak to zrobic w firefoxie 3.0, bo wyskakuje zawsze błąd ochrony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mówił kolega wyżej:
Cytat uncaught exception: Security error (NS_ERROR_DOM_SECURITY_ERR)
[Break on this error] this.storage = globalStorage[d]; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
O! a to firefox 3 nie lubi mnie?
![]() Zajmę sie tym w najbliższym czasie, (mam dużo do nauki - kolos za kolosem ![]() Widać że coś zmienili w firefoxie z bezpieczeństwem ![]() ------------ Dzisiaj (26.11.2008) - znalazłem troche czasu i spróbowałem rozwiązać problem. Na próbach sie jak na razie skończyło ![]() Jak na mój gust, jak na razie, po zmianach w specyfikacji HTML'a 5, w firefoxie 3 jest pokręcona implementacja DOM Storage, coś jest namieszane. Oczywiście może ja czegoś jeszcze nie dostrzegam ![]() Tak więc jak na razie to przewiduje problem z poprawnym działaniem tego skryptu, ale sie pocieszam że inne przykłady, nie tylko moje, też nie działają ![]() Nie poddaje sie i mam nadzieje ze juz za niedługo będzie wszystko ok. ------------ 28.11.2008 Udało mi sie ustalić że ze specyfikacji HTML'a 5 usunięto dotychczasowy model przechowywania danych po stronie klienta (chodzi o globalStorage) i w Firefoxie 3 nie został juz zaimplementowany, ale w zamian wprowadzono (do specyfikacji) localStorage, lecz jeszcze nie zostało to zaimplementowane w Firefoxie 3 ![]() Jak na razie nie da sie nic zrobić, trzeba czekać, po prostu kiszka. JSCache powinien działać pod Firefoxem 2.x Jak sie tylko coś zmieni to postaram sie jak najszybciej poprawić i napisać o tym. Ten post edytował yaro 28.11.2008, 20:51:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybka reakcję. Na razie korzystam z 'sessionStorage' a to działa w Firefoxie 3.0.
W mojej aplikacji to wystarczy bo przy logowaniu zasysam wszystkie potrzebne dane do javascriptu i potem nie muszę ich ponownie ładować w każdym skrypcie php. Jest to nawet korzystniejsze dla mnie, bo wprowadzam dużo zmian w skryptach i mam problem z ich aktualizacją na komputerach użytkowników. Może ktoś wie jak wymusić w Firefoxie pobranie za pierwszym logowaniem wszystkich aktualnych skryptów w plikach .js z serwera a nie z casha przeglądarlki, albo jak wyczyścić cash. Paweł. |
|
|
![]()
|
|
hmm, mysle że zmiana nazwy pliku by tu najszybciej i najpewniej pomogła. Domyślam sie ze zmienianie non stop nazwy odpada, wice może dodaj jakiś ciąg znaków na końcu, jakieś losowy numer.
7 luty 2009 JSCache został naprawiony! Poszukałem, pogrzebałem, podumałem i działa ![]() Tak więc zapraszam na stronę projektu i oczywiście do testowania, wszystkie błędy, problemy proszę zgłaszać. Starałem się przetestować, ale zawsze coś może być źle. Ten post edytował yaro 7.02.2009, 23:49:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiste jest, że skrypt nie działa.
Kod ReferenceError: Can't find variable: globalStorage http://jscache.ajaxin.pl/code/op/jscache.js (line 11) Safari 3.2.1, OS X 10.5.6 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak na razie w Safari DOM Storage nie został zaimplementowany. Firefox tylko i wyłącznie, choć słyszałem że w IE 8 mają wprowadzić, jeszcze nie sprawdzałem czy jest.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za to Safari obsługuje client-side database storage, zgodne z HTML5.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiedziałem. Dzięki. Dawno nie przeglądałem specyfikacji HTML'a 5. Musze się zająć tym
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:57 |